УПОЗОРЕЊЕ ЗА КУПЦЕ У СРБИЈИ: У овим производима пронађена штетна материја - посебно опасна по децу

Е. Б. ТАЛИЈАН

28. 12. 2020. у 10:00

ГОТОВО трећина тестираних производа од пластике у Србији садржи повећану количину фталата који спадају у штетне материје. Њихово присуство у концентрацији већој од 0,1 одсто Европска унија забранила је у јулу ове године, а тај пропис у нашој земљи важи већ 10 година и односи се на играчке и производе за негу деце.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА КУПЦЕ У СРБИЈИ: У овим производима пронађена штетна материја - посебно опасна по децу

Производи са штетним супстанцама

Међутим, вредности фталата које прелазе ову дозвољену границу, организације "Алтернатива за безбедне хемикалије" из Србије и "Арника" из Чешке, пронашле су код нас у 10 од 36 анализирана предмета.

Они наводе да су веће количине те супстанце пронашли у школским торбама, торбици за девојчице, дечјој женској кабаници, папучама за децу, вештачкој кожи, патосницама за аутомобиле, као и три предмета од поливинил холрида - циради, женском несесеру за козметику и самолепљивој фолији. Производи, како наводе, потичу од домаћих и европских произвођача, а продају се у радњама познатих трговаца.

Драган Стевановић из Привредне коморе Србије каже, за "Новости", да има несавесних појединаца који крше ове прописе, да ће сви бити пријављени инспекцији, а да се активно ради на томе да се у потпуности елиминише употреба штетне супстанце који се додаје ПВЦ производима како би били мање ломљиви.

- Ове године је увезено 198 тона ове штетне супстанце за производњу, а 2016. године око 5.000 тона - наводи Стевановић. - Произвођачи прелазе на безбедније алтернативне материјале. Сада је веома важно да ми не постанемо депонија фталата који се избацују са тржишта ЕУ, односно да их наши увозници не пласирају у Србији. То морају да контролишу надлежни органи и инспекција.

У јулу су у ЕУ ступиле на снагу додатне забране фталата, а ПКС је путем Удружења хемијске индустрије Европе активно учестововала у доношењу тог прописа, објашњава Стевановић:

- Министарство заштите животне средине планира да те норме из Уредбе ЕУ угради у Правилник о ограничењима и забранама коришћења хемикалија кроз измене и допуне које би требало да се донесу на јесен 2021. године.

Биће, како истиче, наведено у ком року су произвођачи у обавези да избаце из употребе фталате. Он додаје да ће привреда имати могућност да активно учествује у дефинисању транзиционог периода за ступање на снагу забрана, како би евентуални трошкови били минимални.

ПРИТИСАК НА ПРОИЗВОЂАЧЕ

- УКАЗИВАЊЕМ на постојање штетних фталата у производима за свакодневну употребу и притиском потрошача на трговце и произвођаче да дају ову информацију, компаније ће се мотивисати да их замене безбеднијим алтернативама - сматра Каролина Брабцова, из чешке организације "Арника".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zika022

28.12.2020. 10:34

Kako takve atvari uopšte ulaze u zemlju , ako ima neko da mi to objasni. Kindelada je posebno pravljena za jugoslovensko tržište zbog nezadovoljavajuće količine lešnika u proizvodu (bar tako legenda kazuje). Kako je to uopšte našlo blizu naše dece ?! Ko je uvoznik ili štaveć ?