“ЗЕЛЕНИ” КИЛОВАТИ НА РАЧУНУ ДО НОВОГ ЗАКОНА: Држава ће подстицаје за енергију из обновљивих извора ускладити са политиком ЕУ

Е. Б. ТАЛИЈАН

28. 12. 2020. у 11:14

НАКНАДА за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије из обновљивих извора (ОИЕ), која ће домаћинствима и привреди на рачуну за струју бити пет пута виша од следеће године, има за циљ да омогући даљу енергетску транзицију одрживог развоја и очувања животне средине кроз смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште.

“ЗЕЛЕНИ” КИЛОВАТИ НА РАЧУНУ ДО НОВОГ ЗАКОНА: Држава ће подстицаје за енергију из обновљивих извора ускладити са политиком ЕУ

Фото Танјуг

Овако у Министарству енергетике, за "Новости", објашњавају разлог из кога је Влада одлучила да усвоји уредбу којом се повећава подстицај за произвођаче "зелене" струје. Они истичу да ће другачије решење бити прописано новим законом о обновљивим изворима енергије који припремају.

Као што су "Новости" већ писале, предвиђено је да накнада за ОИЕ од 1. јануара, уместо досадашњих 0,093 динара по потрошеном киловат-сату, износи 0,437 динара. То ће домаћинствима која имају просечну месечну потрошњу од 400 киловата увећати ову ставку на рачуну за 138 динара.

Наши саговорници најављују да Министарство енергетике намерава да уради нови закон о обновљивим изворима енергије који ће дугорочно уредити ту област.

- Тим новим законом планирано је да се систем подстицаја за производњу струје из ОИЕ усклади са политиком ЕУ - кажу у Министарству. - То подразумева да се подстицајне цене за производњу електричне енергије из обновљивих извора одређују путем аукција, за висину фид-ин премије, уместо фид-ин тарифе, што се сада примењује.

Модел фид-ин премије, како објашњавају, предвиђа да се произвођачи такмиче међусобно за подстицаје, а да инвеститори сами понуде цену по којој су спремни да инвестирају, имајући у виду знатно смањење трошкова технологија за коришћење ОИЕ у претходним годинама. На тај начин произвођачи ће бити више изложени тржишту и преузеће одговорност за развој свог посла.

У јавности се много говорило о проблему са подстицајним откупним ценама, односно о фид-ин тарифама. ЕПС, према одлуци Владе, произвођачима енергије из обновљивих извора струју плаћа скупље како би они могли да надокнаде новац који су инвестирали. Фид-ин тарифа зато увећава куповну цену тако произведене струје у односу на њену реалну вредност. У многим земљама тако добијена енергија је најјефтинија за потрошаче, али због модела који се тренутно примењује у Србији, ситуација је обрнута. Измена коју планира Министарство решиће тај проблем.

ЕПС ФИНАНСИЈСКИ ОПТЕРЕЋЕН

У МИНИСТАРСТВУ енергетике подсећају да се накнада за подстицање производње струје из обновљивих извора енергије није мењала од 2015. године:

- То је представљало озбиљно финансијско оптерећење за ЕПС, који је дужан да откупи сву енергију од повлашћених и привремено повлашћених произвођача, попут малих хидроелектрана, ветроелектрана и других извора. ЕПС ту струју откупљује по ценама знатно вишим од тржишних. Њихови трошкови су зато увећани, јер је почело да ради више ветроелектрана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)