ПРОШИРЕНА ЦРНА ЛИСТА БАНАКА: Ризични без кредита, а запослени у туризму поручују - издали сте нас током највеће кризе

Б. ЦАРАНОВИЋ - Ј. СУБИН

26. 12. 2020. у 14:00

ЗАПОСЛЕНЕ у хотелима, туристичким агенцијама, као и осталим фирмама које се баве овом делатношћу, откако је почео хаос са пандемијом вируса корона, задесила је још једна велика мука.

ПРОШИРЕНА ЦРНА ЛИСТА БАНАКА: Ризични без кредита, а запослени у туризму поручују - издали сте нас током највеће кризе

Фото: Танјуг

Већина банака ставила их је, незванично, на црне листе и не одобрава им кредите. И то не само стамбене, већ и све остале. За разлику од послова који су у вези са играма на срећу и клађењем, које су на сталној црној листи због своје високе ризичности, "шифра" туристичка бранша је протерана са захтева за добијање кредита, привремено, због кризе изазване вирусом корона.

Да су банкари оставили на цедилу хотелијере и туристичке раднике јуче нам је потврђено у организацијама туристичких агенција и хотелијера. Ни из једне финансијске установе, међутим, нема званичне информације на ову тему. Незванично, међутим, кажу, да се сваки клијент посматра појединачно и ако нема редовна примања и представља ризичног и нестабилног платишу, неће му бити одобрен кредит. Како кажу, зато је логично да је велики број туристичких радника последњих месеци одбијен.

- Овај проблем траје већ дуже време и са туристичким агенцијама више нико не жели да сарађује - објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Банке не желе да издају радницима у агенцијама ни кредитне картице. Кажу да не постоји кредитна сигурност и да неће да раде.

То, ипак, није довољно добар разлог за људе који су преживели јак финансијски удар и због вируса остали без редовне плате или посла. Према речима Георги Генова, председника Удружења хотелијера и ресторатера Србије, из разговора са великим бројем људи који годинама уназад раде у хотелијерству, схватио је да су људи очајни, разочарани и у великом проблему јер им банке не дају кредите.

МОРАТОРИЈУМИ СУ ПОДРШКА

БАНКАРИ кажу да су и те како изашли у сусрет свима који су погођени вирусом корона. Прва два мораторијума на отплату кредита су, како су нам рекли, била усмерена на све дужнике, а трећи последњи се односи баш на најугроженије грађане, а у тој групи су свакако и хотелијери и туристички радници.

- Ипак, није логично очекивати да се нови кредити одобравају клијенту који није платежно способан да га отплати, без обзира на то где су запослени - кажу банкари.

- Туристичке раднике, нарочито запослене у хотелима масовно одбијају. Сазнао сам преко својих незваничних канала да су у банкама тренутно избрисали шифру која се односи на ту браншу и нема никаквих позајмица за нас - каже Генов. - Сматрамо да никаква прича о томе да банка мора да штити своје интересе у овом моменту не стоји и нема оправдања за такав гест према људима који су у изузетно тешкој ситуацији. Поручујемо свим банкама да ћемо изаћи из кризе, да ћемо се опоравити и да ћемо све те које су нас издале, заменити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Verka

27.12.2020. 18:31

Preduzetnik su odavno izbrisanih, ako posluje ok, uredan kreditni biro, nit se sudiš nit te tuže, zvaće te iz banke da si u kompjuteru na spisku za odbijanje kredita pa samo dokumentaciju da doneseš u filijalu posle toga dobiju te bez Obrazloženja osim da je jedna služba koja poziva a druga odlučuje kome će kredit odobriti, ako nisi državni službenik ili penzioner, mrka kapa... Možda neka Internet pozajmuca do 100.000 din sa 30%kamate