ВУЧИЋ ОБИШАО ПРОИЗВОЂАЧЕ ДУВАНА У СРЕМУ - Председник: Добра сарадња са ЈТИ, јапански инвеститори све више долазе у Србију (ВИДЕО)

Novosti online

23. 12. 2020. у 08:03 >> 09:07

ВУЧИЋ ОБИШАО ПРОИЗВОЂАЧЕ ДУВАНА У СРЕМУ - Председник: Добра сарадња са ЈТИ, јапански инвеститори све више долазе у Србију (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас је разговарао са руководством компаније Јапан Тобако Интернатионал (ЈТИ) и обишао пољопривредно газдинство Дејана Матића, произвођача дувана из Голубинаца у Срему.

Вучић у обиласку имања у Голубинцима

Вучић је стигао на имање у Голубинцима, где је разговарао са власником газдинства и присутним грађанима.
Председник је упитао Матића колико хектара обрађује, колико је рада потребно у сезони и улагања у опрему.

Председник Вучић је од Матића чуо и да имају јако добру сарадњу са јапанском компанијом ЈТИ.

Већина произвођача дувана су избеглице, који су у производњи дувана пронашли прилику за "нови живот".

На газдинству Вучић је разговарао и са Слободанком и Далибором Стевановићем из Хртковаца, избеглицама из Хрватске, такође произвођачима дувана, као и староседеоцем Небојшом Тубићем.

Фото: Танјуг

 
 
 

Састанак са представницима ЈТИ и произвођачима дувана


Након обиласка газдинства, председник Вучић, руководство компаније Јапан Тобако Интернатионал (ЈТИ) и произвођачи дувана који имају уговор са овом компанијом, одржали су састанак. Састанак је одржан поводом успешно завршене сезоне бербе дувана у 2020. години и остварених рекордних приноса на засадима ове културе.

ЈТИ је, иначе, како наводе у компанији, једини страни инвеститор који финансира производњу и откупљује домаћи дуван. Ове године остварује рекордне резултате - расади дувана обухватају површину од чак 1.700 хектара земље, док су приноси виши од 2.000 килограма по хектару.

Компанија ЈТИ налази се у Сенти.

Компанија, директно или индиректно, ангажује око 3.000 радника, а од куповине Дуванске индустрије Сента 2006. године, ЈТИ је уложио више од 181 милион долара у Србију, утростручио удео на тржишту и покренуо производњу и извоз у Црну Гору, БиХ, Северну Македонију и Албанију, као и извоз у ЕУ.

Фото: Смиљка Костић

 

Вучић: Јапански инвеститори све више долазе у Србију

Председник Вучић изјавио је да Јапан Тобако ангажује 250 домаћинстава у Србији у производњи дувана, од којих свако запосли између 40 и 60 сезонаца и поручио да ће држава наставити, иначе изузетну, сарадњу са ЈТИ.

Вучић је рекао да ЈТИ жири мрежу произвођача дувана у Војводини, што је веома значајно за тај део наше земље.

Додаје да је више пута посећивао фабрику ЈТИ у Сенти и захвалио тој компанији на свему што раде у Србији.

Вучић наводи да ангажују 250 газдинстава, што је 50 одсто од укупног броја произвођача у Србији.

Приметио је да јапански инвеститори све више долазе у Србију и најавио да ће врло брзо и званично бити најављен долазак још једног јапанског инвеститора и то у Нови Сад.

Вучић је подсетио да је у Инђији недавно ударен камен темељац за фабрику јапанског Тојо тајерса.

-Ту где су Јапанци, ту је озбиљност и одговорнсот и наши људи се ту понашају изузетно одговорно.

Председник каже да произвођачи дувана ангажују сезонце углавном из Прешева и то Албанце, као и доста људи из Неготина, што је сигнал да држава мора више да уради за југ и исток Србије.

Напоменуо је да ЈТИ реализује годишње извоз од 300 милиона евра и да је та компанија један од наших највећих пореских контрибутора.

Фото: Танјуг

 

Улагања у регионалне путеве

Вучић је приметио да су јако лоши путеви у Војводини и да ће у том смислу бити додати неки пројекти у план Србија 2025 и да ће се поред градње аутопута Нови Сад - Рума правити и аутопут Београд - Зрењанин, али и да ће бити урађено много регионалних и локалних аутопутева у Војводини.

Између села су велике рупе на путу као да ништа није улагано последњих 50 или 60 година, додао је Вучић.

-Огроман новац ћемо да уложимо у путеве и то ће значити пуно и за инвеститоре - нагласио је Вучић.


О здравственом стању Милорада Додика


-Што се тиче здравственог стања Додика, он је у Бањалуци, ми смо јуче послали екипу наших лекара тамо, био је и Горан Стевановић. Чујем се са Додиком 2-3 пута дневно. Нисам лекар, стање није идеално, али није ни ужасно. Он ће имати најбољу негу тамо и у сваком тренутку смо спремни да, ако буде требало, га примимо у Београд - рекао је председник.


Вучић о вакцинацији

-Сутра креће вакцинација у Србији, и то у старачким домовима. Преко 80 одсто људи који су страдали од овог вируса су старији људи, те зато од њих и крећемо са имунизацијом -рекао је Вучић и додао су најстарији суграђани и најугроженији.


Примићу вакцину, свеједно ми је коју- нагласио је Вучић.

-У јануару, фебруару, марту биће више вакцина-додао је председник.


Председник: Србија ће бити безбедна земља

-Што се тиче мафије и великих криминалних кланова...Ми ћемо наставити да радимо свој посао, Србија ће бити безбедна земља-поручио је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (76)

Ljuba

23.12.2020. 09:19

Divota je videti ovu srpsku porodicu koja vraca nadu u bolji zivot , koja posteno zivi od svoga rada i koja je presrecna da uprkos svemu sto im se desavalo u zivotu, posteno zive od svoga rada i da drzava misli na njih.

Lena

23.12.2020. 11:02

JTI kompanija ulaze resurse u nasu zemlju, jer je prepoznat trzisni potencijal i uslovi koje nudimo stranim investitorima, a koji donose dobrobit svim ukljucenim stranama, sto je i poenta ulaganja u privredne delatnosti.

Bojana

23.12.2020. 11:06

JTI kompanija ulaze resurse u nasu zemlju,jer je prepoznat trzisni potencijal i uslovi koje nudimo stranim investitorima,a koji donose dobrobit svim ukljucenim stranama sto je i poenta ulaganja u privredne delatnosti!

Dragana

23.12.2020. 12:31

Kompanija JTI svojim odlicnim poslovanjem u Srbiji predstavlja podsticaj za dodatni razvoj poljoprivrednih gazdinstava koja ce saradjivati sa ovom kompanijom koja planira da u narednom periodu dodatno prosiri svoje kapacitete.

Zvoncica

24.12.2020. 00:29

Obilaskom poljoprivrednih gazdinstava predsednik Srbije pokazuje koliko se zalaže za građane Srbije. A što se Japana tiče drago mi je da imamo dobre odnose i da su prepoznali zalaganje i odlučili da ulože kapital.