МАЊЕ НЕЛОЈАЛНЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ: Србија и следеће године наставља борбу против сиве економије

С.Б.

21. 12. 2020. у 16:04

МАЊЕ НЕЛОЈАЛНЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ: Србија и следеће године наставља борбу против сиве економије

Д. Балшић

СРБИЈА наредне године наставља борбу против сиве економије. У њој ће се завршити припреме како би од 1. јануара 2022. заживела он-лајн фискализација, а Министарство привреде обећава финансијску подршку за набавку уређаја.

У 2021. ће се проширити и електронска пријава сезонаских радника, која сада функционише у пољопривреди, и на друге секторе. Заживеће електронске фактуре и дигиталне менице. И наставља се наградна игра "Узми рачун и победи".

Премијерка Ана Брнабић, говорећи на конференцији "Излаз из сиве економије", у организацији НАЛЕД-а и ГИЗ-а, најавила је ове реформе. Оне би требало да допринису да Србија у 2022. години буде земља са далеко мањим уделом нелегалне конкуренције.

- Следећа година је изузетно амбициозна за нас - рекла је премијерка. - Желимо да наставимо реформе да бисмо 2022. годину дочекали још успешнији. Наредне године морамо да проширимо обим пријаве сезонског запошљавња. Морамо да променимо Закон о инспекцијском надзору. Увели смо еИнспектор и феноменалан је. Тај систем у овм тренутку је опцион. А мора постати обавезан да би заживео у пуној мери. Борићу се да тај систем буде обавезан и отворен зе све привреднике и грађане како би нам помогли у надзору над субјектима за које се сумња да представљују нелојалну конкренцију. Да нисмо направили дисциплинованији систем, ми не бисмо могли да извдојимо шест милијарди евра за подршку привреди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)