ОБУЧАВАЋЕ ПОСАДЕ БРОДОВА: Министарство расписало јавну набавку за пројекат Националне академије

Ј. Гочанин

20. 12. 2020. у 17:05

ОБУЧАВАЋЕ ПОСАДЕ БРОДОВА: Министарство расписало јавну набавку за пројекат Националне академије

Фото Н. Живановић

МИНИСТАРСТВО грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је јавну набавку за израду идејног пројекта са студијом оправданости за изградњу Националне академије за обуку чланова посаде бродова на Новом Београду.

Вредност јавне набавке је 40 милиона динара без ПДВ, а рок за подношење понуда је 13. јануар, док ће Одлука о додели уговора бити донета у року од 30 дана од отварања понуда.

Нова национална академија планирана је на локацији између привредне зоне ауто-пут и аеродрома "Никола Тесла". Министарство је предвидело реализацију овог пројекта по моделу јавно-приватног партнерства, јер процењена вредност радова на изградњи износи 7,5 милиона евра, а са улагањима приватног партнера укупна вредност пројекта је око 11 милиона.

ЗАКОН

ПЛАНИРАНА изградња тренинг центра резултат је потреба да Република Србија предузме потребне активности за пуну примену одредаба Правилника о звањима чланова посаде бродова трговачке морнарице, као и Уредбе о звањима којима су, између осталог, прописани услови и начини стицања звања и овлашћења чланова посаде бродова унутрашње пловидбе и поморских бродова.

- Високи трошкови инвестиционог улагања и захтеви који се односе на особље, пре свега у погледу лиценцираних инструктора и процењивача знања, превазилазе тренутне капацитете Србије - наводи се у документацији.

- Због тога ће држава инвестирати у изградњу инфраструктуре Националне академије, док ће приватни партнер обезбедити техничко-технолошки ноу-хау, лиценциране инструкторе и процењиваче, те успоставити сертификовани процес обуке и укупног управљања Академијом у складу са међународним стандардима.

У оквиру Националне академије планирана је изградња главне зграде на 2.500 квадрата која подразумева неколико специјализованих просторија за спровођење теоријске наставе у области навигације, бродомашинства, као и електрике и електротехнике. Такође, планиране су просторије за наставу која се односи на гасне и хемијске танкере, манипулацију опасним теретом и стицање знања у односу на безбедност на броду и у области претоварних  операција бродова у лукама.

ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ

ДОМАЋИМ законодавством, а у складу са међународно усаглашеним стандардима за вршење обуке, као и старосне структуре чланова посаде бродова, прописано је да ће се Национална академија успоставити у статусу јавно признатог организатора активности у смислу закона којим се уређује образовање одраслих.

Планирана је и изградња засебне зграде, укупне површине око 3.000 квадрата, за смештај полазника, која укључује рецепцију, ресторан, кантину, кухињу, два амфитеатра и тоалете, собе за полазнике и просторије за социјализацију. Предвиђена су и места за спровођење практичне наставе која обухвата базен од 1.500 квадрата, затворени и отворени противпожарни полигон, као и посебне радионице за безбедност на раду, бродомашинство, заваривање...

Осим објеката Националне академије, планира се и изградња приступних и интерних саобраћајница, као и паркинга одговарајућег капацитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)