АКО ИМАТЕ ОВЕ НОВЧАНИЦЕ ПОЖУРИТЕ У МЕЊАЧНИЦУ: Ускоро престају да важе, огласила се Народна банка Србије

Новости онлине

20. 12. 2020. у 17:08

НАЦИОНАЛНА банка Швајцарске најавила је на свом званичном сајту да ће у првој половини 2021. повући из оптицаја новчанице осме серије франка.

АКО ИМАТЕ ОВЕ НОВЧАНИЦЕ ПОЖУРИТЕ У МЕЊАЧНИЦУ: Ускоро престају да важе, огласила се Народна банка Србије

Фото: П. Милошевић

Оне су пуштене у оптицај у периоду од 1995. до 1998. године, а тачан датум повлачења ових банкнота биће најављен два месеца раније.

Тим поводом огласила се и Народна банка Србије која је грађанима препоручила да новчанице осме серије швајцарског франка положе код банака на девизну штедњу, продају их за динаре, конвертују у неку другу валуту или замене за оптицајне новчанице франка девете серије која је пуштена у периоду од 2016. до 2019. године.

НБС саветује да се то уради што пре, јер ће банке и овлашћени мењачи престати са откупом "швајцараца" осме серије и пре него што они заиста постану ваноптицајни.

Како је саопштено из централне банке, овлашћени мењачи и пословне банке поступају на овај начин јер је и њима потребно време да изврше продају новчаница које постају ваноптицајне иностраним банкама.

Замена ових новчаница, након што престану да буду законско средство плаћања, биће могућа без временског ограничења на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху или путем слања поштом тој банци.

Из НБС напомињу да се код Националне банке Швајцарске на исти начин може заменити и шеста серија, која је повучена из оптицаја 1. маја 2000. године, док је седма серија резервна и никада није ни пуштена у оптицај.

Разлог повлачења из оптицаја осме серије "швајцараца" је унапређење заштитних елемената новчаница које је реализовано у деветој серији, чиме се оне ефикасније штите од фалсификовања

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)