ЗАПОШЉАВАЈУ ЈОШ 500 ЉУДИ: Велика инвестиција фирме "Континентал аутомотив Србија" у Новом Саду

Е. Б. ТАЛИЈАН

19. 12. 2020. у 11:00

ФИРМА "Континентал аутомотив Србија", која је део немачког концерна, уложиће најмање 139,8 милиона евра у изградњу нове фабрике за производњу аутомобилске електронике у Новом Саду, и запослиће више од 500 радника до краја 2023. године, сазнају "Новости" у Министарству привреде.

ЗАПОШЉАВАЈУ ЈОШ 500 ЉУДИ: Велика инвестиција фирме Континентал аутомотив Србија у Новом Саду

Радници "Континентала"

- Тренутно се ради на закључивању Уговора о додели средстава подстицаја између Министарства привреде и "Континентал аутомотив Србије" за реализацију тог инвестиционог пројекта - наводе наши саговорници.

"Континентал" у нашој земљи има и погоне за производњу делова за аутомобиле, који у Суботици раде од 2011. године, а пре три године отворили су још једну фабрику у тој општини.

Амбициозни планови ове компаније на српском тржишту привукли су пажњу и немачких медија. "Дојче веле" у недавно објављеном прилогу наводи да "Континентал" у тој земљи затвара фабрике и отпушта раднике, због чега је у Офенбаху протестовало око 1.000 људи, а истовремено у Србији планира почетак изградње новог погона код Новог Сада. У Немачкој, како истиче та медијска кућа, компанија жели да укине 13.000 радних места и да производњу пребаци у источну Европу, јер је у првих девет месеци ове године претрпела губитке у висини од 1,1 милијарду евра. У прилогу се констатује и да је то добрим делом већ и урађено. "Континентал" у Румунији запошљава 21.000 радника, а у Србији је отворио Центар за истраживање и развој.

Тај Центар у Новом Саду је, за непуне три године откад је основан половином 2017. године, запослио 500 висококвалификованих инжењера, који развијају електронске производе за путничка и комерцијална возила, као што су "мерцедес", "волво", БМВ... Ту раде на иновативним производима и решењима који су везани за будућност аутомобилске индустрије. Генерални директор те компаније Саша Ћоринга, говорећи о великој инвестицији, у октобру је рекао да су припреме за отварање фабрике у Новом Саду увелико у току, као и да би прве линије требало да стартују почетком следеће године.

- У тој фабрици је планирана производња компоненти које осмисле инжењери у Центру за истраживање и развој - објаснио је генерални директор. - То су веома комплексна решења за ауто-индустрију, попут система који информишу возача, екран и ситеми камера. То ће показати да Србија није земља јефтине радне снаге, већ земља у којој су доминантни наука и знање.

Ћоринга често наглашава да је квалитет радника у нашој земљи предуслов значајне будућности те компаније на овом тржишту. Он је истакао и да им је циљ да направе аутомобилску револуцију управо из Новог Сада, као и да би у оквиру немачке групације, управо та локација могла да постане треће место у Европи по броју инжењера.

- Ми ценимо ИТ индустрију у Србији, која је можда и најбољи део економије - оценио је генерални директор. - Борба за таленте у свету је огромна. Ми нисмо дошли овде због јефтине радне снаге, већ због талента. За само 2,5 године наши инжењери су развили готов производ, а у Румунији нам је за то требало 10 година.

ДИКТИРА ТРЕНДОВЕ

"КОНТИНЕНТАЛ група" развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и добара. Ова компанија, основана 1871. године у Хановеру, у Немачкој, данас је један од лидера у ауто-индустрији и диктира трендове. То су сада безбедна и аутоматска вожња, дигитализација и електрификација. Лане је остварила продају од 44,5 милијарди евра, а запошљава више од 230.000 људи у 59 земаља света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)