ВАШИНГТОН ПУЦА ИЗ ПРАЗНЕ ПУШКЕ? Да ли Сједињене Америчке Државе могу да закоче завршетак "Турског тока"

Е. Б. ТАЛИЈАН

19. 12. 2020. у 08:00

ДОК Предлог закона о финансирању одбране САД за 2021. годину, који предвиђа проширивање санкција за оне који су ангажовани на пројекту "Турски ток", чека на Трампов потпис, српски председник Александар Вучић одлучно најављује да ће руски гас из тог цевовода у нашој земљи бити пуштен до Нове године.

ВАШИНГТОН ПУЦА ИЗ ПРАЗНЕ ПУШКЕ? Да ли Сједињене Америчке Државе могу да закоче завршетак Турског тока

Турски ток

Вашингтон заоштрава претње у намери да спречи завршетак овог гасовода, као и "Северног тока 2", јер страхује да ће Европу учинити превише зависном од руских извора енергије, повећавајући тако њен утицај у региону.

У Министарству енергетике, за "Новости", кажу да је мала вероватноћа да САД закоче "Балкански ток", како се другачије назива други крак "Турског тока", који из Бугарске улази у нашу земљу.

- Гас који ће долазити овим током биће јефтинији, имајући у виду да ће износ транспортних трошкова бити нижи него за "плави енергент" који у нашу земљу стиже преко Мађарске - истичу у Министарству.

Србија у мају следеће године планира да заврши компресорску станицу, а остали су и радови на блок и мерним станицама. Међутим, како истичу у Министарству, то неће ометати пробно и комерцијално пуштање гасовода у рад, јер је притисак довољан да до Србије стигну потребне количине гаса.

Санкције се проширују

ПРЕМА одредбама Закона о буџету за одбрану САД за наредну годину, за пројекте "Турски" и "Северни ток 2" санкције се проширују на области које су везане за услуге осигурања или реосигурања, услуге или уређаје за технолошку надоградњу, уградњу опреме за заваривање, услуге испитивања, инспекције или сертификације потребне за завршетак или рад цевовода - наводе стручњаци, за наш лист.

Војислав Вулетић председник Удружења за гас Србије, оцењује као одличну вест најаву председника о пуштању енергента кроз "Балкански ток".

- Дешава се нешто што је корисно за нас, грађани ће имати сигурно и поуздано снабдевање, јер ћемо гас добијати и из другог правца - истиче Вулетић, за "Новости".

Он одбацује могућност да Вашингтон на било који начин заустави пројекат.

- Американци пуцају из празне пушке, то је само на нивоу реторике - истиче Вулетић.

- Од тога нема ништа, све иде својим током.

Како сада ствари стоје, "Балкански ток" успева да избегне судбину "Северног тока 2" чију су градњу значајно успориле америчке претње. У прилог томе сведочи и завршетак радова на деоници "Турског тока" у Бугарској, о чему су у четвртак известили медији у тој земљи.

С друге стране, Срећко Ђукић, бивши дипломата и познавалац прилика на енергетском тржишту, сматра да треба бити опрезан. Када амерички закон буде донет, како наводи, они могу да примене санкције. Још неки стручњаци указују да би ситуација могла да се искомпликује за "Гастранс" у одређеним пословима, али нико о томе нема прецизније информације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)