ХРАНА ЈЕ КЉУЧ ЗА ДУЖЕ РАДНО ВРЕМЕ: Поједини ланци се регистровали као трговци прехраном, како би радили и после 17 часова, као и викендом

С. БУЛАТОВИЋ

18. 12. 2020. у 12:00

МНОГИ су последњих недеља размишљали могу ли у радњу да угурају коју полицу са храном и пићем. Део мера борбе против пандемије ковида 19 је и ограничено радно време продавница, тржних центара и разних других објеката.

ХРАНА ЈЕ КЉУЧ ЗА ДУЖЕ РАДНО ВРЕМЕ: Поједини ланци се регистровали као трговци прехраном, како би радили и после 17 часова, као и викендом

Познати ланац се снашао да би дуже радио / Фото Јутјуб

Отворена врата и после 17 часова радним даном, али и рад викендом обезбеђени су, осим апотекама, пумпама, теретанама, позориштима, пре свега - прехрамбеним продавницама. Испоставило се да је то сламка спаса за оне трговине које уз основне артикле из своје понуде имају и раф са јестивом понудом.

Иако већина у "ДМ дрогерије" не иде са намером да напуни фрижидер, истина је да им је добро дошло што уз козметику продају и пробране органске намирнице и дечју храну. Овај ланац је то искористио и још у априлу Агенцији за привредне регистре пријавио промену основне делатности. Уместо трговина на мало козметиком и тоалетним производима у специјализованим продавницима, сада су и остала трговина на мало храном у специјализованим продавницама. Идентичну ствар, и то пре свега неколико дана, учинила је и "Акса". Уместо остала трговина на мало у неспецијализованим продавницама, сада послују под идентичном шифром, 4729, као и "ДМ".

- Многи су се жалили на радно време - каже Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије. - Нема ништа спорно што ланци попут "ДМ дрогерија" раде дуже. У свом асортиману имају 40 одсто хране. Неки производи за оболеле од целијаклије могу да се нађу само код њих, продају храну за бебе и у реду је да раде као прехрамбене радње. Ми смо послали надлежнима предлог да се продавцима играчака и беле технике, такође, одобри дуже радно време. То су велике радње, велики простори у којима верујемо да не постоји толики ризик од заражавања. С друге стране, они 30 одсто свог годишњег профита остваре у децембру. За њих је ово велики губитак. Не треба доносити закључке према неколико фотографија са "црног петка". Не верујем да неко због тога мења делатност. Мислим да то са тим нема везе.

Према подацима Агенције за привредне регистре, од почетка године до 11. децембра да промени претежну делатност решила су 2.023 привредна друштва и 2.349 предузетника. Из њихових измена се, међутим, не може закључити зашто су то радили нити претпоставити да је мотив био дуже радно време.

СКУПШТИНА МЕЊА ДЕЛАТНОСТ

ЗАКОНОМ о привредним друштвима прописано је да друштво има претежну делатност, а да може обављати и све друге делатности које нису забрањене. Регистрација неких делатности се може условити претходним одобрењем, али за ресторане и трговину то није прописано.

- Одлуку о промени претежне делатности доноси скупштина друштва и уколико одговорно лице у привредном друштву поднесе исправно попуњену регистрациону пријаву и прописану документацију, у складу са Законом о привредним друштвима, односно Законом о поступку регистрације, регистратор је дужан да такву пријаву прихвати и изврши регистрацију промене података о претежној делатности - кажу у АПР.

ОД ПАРФИМЕРИЈА - АПОТЕКЕ

НЕМАЧКА је до 10. јануара у потпуном "локдауну" због пандемије вируса корона, што значи да је затворено све осим продавница прехрамбене робе, апотека, дрогерија, бензинских пумпи, пошта и банака. Довитљиви власници парфимерија на брзину су се пререгистровали и постали преко ноћи дрогерије или апотеке. То им је омогућило сигуран наставак посла и у првим недељама 2021. године, јер власт у Берлину већ најављује продужетак најстрожих мера рестрикције до краја јануара. Одговара и муштеријама, јер су им оближње радње постале "два или чак три у један". (И. С.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)