МИНИСТАР МАЛИ: Само Кока-Кола уплатила 159 милиона евра пореских прихода

Танјуг

16. 12. 2020. у 14:16

МИНИСТАР МАЛИ: Само Кока-Кола уплатила 159 милиона евра пореских прихода

Фото: Принтскрин

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да је компанија "Која-Кола" током прошле године у српски буџет уплатила 159 милиона евра пореских прихода и истакао да тако велике бројке, не само те, већ и осталих компанија, обавезују државу да подржи њихов раст и развој.

На онлајн скупу "Партнерство за будућност", поводом представљања четврте студије "Друштвено-економски утицај Кока-Кола система у Србији", Мали је честитао запосленима и руководству те компаније на резултатима које остварују и великим цифрама које уплаћују у српски буџет, али и на аквизицји компаније "Бамби", која је, истиче, важан бренд за Србију.

-Влада Србије према тако великим компанијама, као што је Кока-Кола, има велику обавезу да одигра паметну улогу која би требало да подржи тај раст и развој - рекао је Мали.

Истакао је да је година за нама била изазовна и тешка, јер се водила на два фронта - очување здравља нације и очување економије.

Мали је казао да "Кока-Кола" није искористила мере из економског пакета помоћи и додао да се то и очекивало од тако великог система који је показао да је отпоран на кризу.

Подсетио је да је држава помогла привреду и грађане у време пандемије са 700 милијарди динара, што је 13 одсто БДП-а и истакао да је то први пут у историји да је држава преузела највећи терет кризе на себе како би помогла онима којима је помоћ најпотребнија, а то су микро, мала и средња предузећа.

Те мере, наводи, биле су могуће због раније спроведених реформи, здравих финансија, уз подсећање да је Србија четири године за редом имала суфицит у буџету, ниво јавног дуга испод 60 одсто и стабилну инфлацију.

Истакао је да су те мере допринеле да се сачува ниво запослености, додајући да је стопа незапослености у трећем кварталу (7,4 одсто) чак била нижа од стопе у првом кварталу (9 одсто), пре почетка пандемије.

Мали је рекао да ће Србија имати и најмањи пад БДП-а у Европи, што је, каже, резултат одговорне политике која је брзо одговорила на кризу изазвану короном.

 

-То је веома важно за Кока-Колу и за све друге велике компаније, да на прави начин реагујемо на кризу и да смо спремни да минимизирамо негативне последице које су изазване ковидом- подвукао је Мали.

Подсетио је да је недавно у српском парламенту одбрањен буџет за 2021. годину који, истиче, посвећен даљем расту и развоју економије улагањем у капиталне инвестиције, али и повећању тражње, односно растом плата и пензија.

Навео је да је буџетом за наредну годину издвојено 330 милијарди динара за капиталне инвестције, односно за улагање у инфраструктуру, индустријске паркове, водовод и канализацију...

Уверен је да ће улагање у капиталне инвестиције утицати и на привлачење домаћих и страних директних инвестиција.

Министар је додао да ће Србија до краја године имати 2,3 милијарде евра страних директних инвестиција, што је, каже, 60 одсто од укупних инвестиција које долазе у регион Западног Балкана.

Подсећа да је јуче у Инђији постављен камен темељац за изградњу јапанске фабрике гума "Тојо тајер" и навео да је вредност само те инвестиције 382 милиона евра.

-Очекујемо још већи прилив страних директних инвестиција и у наредном периоду. Ниједан инвеститор није одустао од улагања у Србију и то показује колико смо били успешни - нагласио је Мали.

Поред високог износа за капиталне инвестиције, Мали истиче да је план за наредну годину да се одржи и ниво тражње, због тога ће, каже, од 1. јануара бити повећане пензије за 5,9 одсто, плате, минимална зарада.

Следеће године, додаје, биће смањено оптерећење на зараде за 0,6 одсто.

-Дајемо могућност да и тражња буде на високом нивоу и да допринесе расту БДП-а - рекао је Мали и додао да је то важно и за све компаније у нашој земљи јер од те тражње зависи и њихово пословање.

Најавио је да држава ради и на стварању бољег пословног окружења, те ће, истиче, након 15 година бити потпуно промењен систем о фискализацији доношењем новог Закона о фискализацији.

Он ће, истиче Мали, бити уведен без трошка на привреду и биће важан у борби против сиве економије.

Поред тога, каже Мали, од следеће године биће уведен и систем е-фактура, који је, подсећа, био један од највећих захтева привреде, али ће бити и настављено са реформом пореске управе.

Министар је истакао да влада слуша привреду и позвао привреднике да јој доставе мишљења, сугестије и критике које ће допринети бољем пословном окружењу у Србији и бољем резултату свих компанија.

-Што сте ви већи и успешнији, више новца ћете зарадити, више новца биће и за запослене, а биће и већи прилив за буџет Србије - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)