ОПШТИНЕ ЋЕ ДОДАТИ ЗА ПРОЗОРЕ: Спрема се нов модел подршке увођењу енергетске ефикасности у домовима, ево како ће то изгледати у пракси

С. Булатовић

13. 12. 2020. у 09:27

ОПШТИНЕ и градови у Србији ускоро ће развити нов модел подршке како би грађани по што повољнијим условима своје домове учинили енергетски ефикаснијим.

ОПШТИНЕ ЋЕ ДОДАТИ ЗА ПРОЗОРЕ: Спрема се нов модел подршке увођењу енергетске ефикасности у домовима, ево како ће то изгледати у пракси

Фото М. Анђела

Уместо банке и домаћинстава, локалне самоуправе ће дотирати предузећа која су неопходна у овом послу. Њихове услуге грађани ће плаћати мање, за део који је подмирио локални буџет.

Овај модел помоћи у енергетској трансформацији развио је швајцарски пројекат "Реформа локалних финансија у Србији" (РЕЛОФ2), у сарадњи са Програмом "Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији".

- Модел представља јединствен начин суфинансирања свих врста инвестиција у енергетску ефикасност домова, а у сарадњи са привредним субјектима као партнерима - објашњава Ана Јоловић, директор пројекта РЕЛОФ2. - Општина припрема сву потребну документацију за примену модела, формира комисију и путем јавног конкурса бира предузећа која ће бити укључена у механизам подршке. Грађани, који су крајњи корисници субвенција, такође се пријављују. Они раде са одабраном фирмом и исплаћују им износ умањен за бесповратна средства. Локална самоуправа, на основу захтева фирме, проверава реализоване инвестиције и уплаћују предвиђени износ.

Предуслов да локалне самоуправе користе овај модел је да имају усвојена планска документа јавних политика у области енергетске ефикасности и обезбеђена средства у буџету.

- У Србији постоје модели финансијске подршке на националном нивоу којим се унапређује енергетска ефикасност, али не обухватају набавку и уградњу материјала за изолацију спољних зидова на породичним стамбеним објектима, као ни столарије са одговарајућим термичким својствима - каже Петар Самарџић, заменик градоначелника Сремске Митровице. - Стога, желимо да локалне мере спроведемо у овим, непокривеним областима, да креирамо енергетски оријентисану локалну администрацију. Током следеће године ће фокус свакако бити на спровођењу епидемиолошких мера и опоравак, тако ће бити усмерена и буџетска средства. Остаје нам довољно времена да се обучимо, спремимо стратешка документа, израдимо програм и план енергетске ефикасности и конкурсну документацију.

ЗГРАДЕ НЕЕФИКАСНЕ

ПОДАЦИ којима располаже овај пројекат показују да је просечно домаћинство у Србији, у 2018. години, трошило 12 одсто укупне личне потрошње на електричну енергију и грејање. Непуних 40 одсто домова има централно или етажно грејање, али више од 60 одсто нема радијаторе. Процењена просечна ефикасност индивидуалних уређаја за грејање на чврста горива је тек око 30 одсто. Зграде чине око 60 одсто стамбеног фонда и најмање су енергетски ефикасне. Око 300.000 домова нема термоизолацију и троши четири-пет пута више енергије него куће у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)