ПРЕМИЈЕРКА ДАНАС ОБИЛАЗИ МОРАВСКИ КОРИДОР: Годину дана од почетка радова на првом дигиталном ауто-путу

С. БАБОВИЋ

12. 12. 2020. у 07:48

ПРЕМИЈЕРКА ДАНАС ОБИЛАЗИ МОРАВСКИ КОРИДОР: Годину дана од почетка радова на првом дигиталном ауто-путу

Фото Танјуг

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић обилази данас са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и в.д. директором Коридора Србије Александром Антићем радове на Моравском коридору, чија је градња почела пре тачно годину дана.

 Први дигитални аутопут у Србији, који се састоји из три деонице Појате-Крушевац, Крушевац-Адрани,Адрани-Прељина пролазиће кроз срце Србије у дужини од 112 километара, долинама Западне, Јужне и Велике Мораве.

РЕГУЛАЦИЈА ЗАПАДНЕ МОРАВЕ

НОВИ аутопут је првенствено “равничарски”, јер пролази речним долонама.Управо то је и највећи изазов за грађевинаре.Како је раније предочено, Моравски коридор имаће 135 објеката(78 мостова,24 надвожњака,12 подвожњака,30-ак пропуста).  Осим изградње аутопута,чија се вредност процењује на око 750 милиона евра, пројекат обухвата регулације Западне Мораве, која је у прошлости правила озбиљне проблеме становницима и пољопривредним добрима.

Тренутно се на више локација одвијају радови,а званичници данас обилазе радове на подручју Ћићевца, на мосту преко Јованичке реке и железничке пруге Београд-Ниш.Планирано је да мост буде дуг 496 метара.На територији Крушевца,тренутно се гради и камп на 23,5 хектара са смештајним капацитетом за 1.400 радника.

Аутопут  који ће повезивати Расински,Рашки и Моравички округ,где живи око пола милиона људи и послује око 20.000 компанија гради америчко-турски конзорцијум “Бехтел-Енка”.Ангажовано је и 25 подизвођачких локалних компанија, уз чију ће подршку амбициозни пројекат бити  довршен до краја 2023.године.Осим што ће повезати Чачак, Краљево,Врњачку Бању,Трстеник,Крушевац и Ћићевац, Крушевац ,гради се и непосредан линк са са коридорима 10 и 11.

Од Појата до Чачка требали би да се стигне за свега један сат и 10 минута,чиме ће путовање,услед велике густине насељености и бројних саобраћајних препрека и путних ограничења, бити скраћено за најмање два сата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)