ВИШЕ ОД МИЛИОН НЕМА ДОВОЉНО ДА ПЛАТИ СТРУЈУ: Право на умањење рачуне за енергенте искористили само око 70.000 потрошача

Е. Б. ТАЛИЈАН

12. 12. 2020. у 12:03

У Србији је енергетски угрожено више од милион грађана, односно око 400.000 породица!

ВИШЕ ОД МИЛИОН НЕМА ДОВОЉНО ДА ПЛАТИ СТРУЈУ: Право на умањење рачуне за енергенте искористили само око 70.000 потрошача

Фото приватна архива

Категорије становништва које су најчешће изложене ризику од енергетског сиромаштва су корисници новчане социјалне помоћи и дечјег додатка, појединци са најнижим пензијама, хранитељи, примаоци туђе неге и помоћи и домаћинства чији су чланови дугорочно незапослени. Ово показује анализа Агенције за енергетку објављенa у њиховом најновијем извештају.

- Може се са великом извесношћу ценити да се у позицији енергетске угрожености налази негде око 400.000 домаћинстава, односно више од милион становника - наводи се у извештају Агенције.

Олакшице за плаћање рачуна за струју и гас грађани остварују стицањем статуса енергетски угроженог купца. Уредбом Владе Србије одређени су услови, начин и поступак за добијање тог статуса, као и количина бесплатне енергије на коју ти потрошачи имају право. Агенција оцењује да је мање од једне петине укупног броја домаћинстава изложених ризику сиромаштва лане искористило те бенефиције.

- Према последњим подацима, од 71.014 потрошача са статусом енергетски угроженог купца електричне енергије, ово право искористило је 70.725 - кажу, за "Новости", у Електропривреди Србије.

ПРИХОДИ

НОВИ Правилник који је у примени од 1. децембра, задржао је исте лимите месечних примања за породице као и претходни. Статус енергетски угроженог купца могу да добију једночлана домаћинства, чија је горња граница прихода 14.848 динара. За породице са двоје и троје чланова лимит је 21.619, за четворочлана и петочлана домаћинства је 28.385 динара. Породице са шесторо и више чланова не смеју да премаше примања од 35.696 динара да би оствариле ово право.

Олакшице за умањење рачуна за струју и гас годишње оствари од 65.000 до 77.000 потрошача, иако је то право омогућено и корисницима социјалне помоћи или дечјег додатка, којих је лане у децембру било око 320.000. Уредба прописује да се енергетски угрожени купац у току једне календарске године може определити за умањење месечне обавезе за коришћење само једног енергента. Готово сви се одлучују за одређену количину бесплатних киловата, јер ту олакшицу могу да користе сваког месеца. За природни гас бенефиције важе шест месеци, само током грејне сезоне.

КАКО ДО ОЛАКШИЦА

ГРАЂАНИ нису довољно информисани о праву и начинима стицања статуса енергетски угроженог купца.

- Захтев за стицање овог статуса подноси се органима локалне самоуправе надлежним за послове социјалне заштите у месту пребивалишта - наводе у Министарству енергетике. - Избеглице и интерно расељена лица захтев предају у месту боравишта у Србији.

Сва домаћинства право на умањење рачуна за струју и гас могу остварити након што поднесу захтев и испуне услове прописане Уредбом о енергетски угроженом купцу. Корисници права на новчану социјалну помоћ или дечјег додатка, статус добијају на основу акта надлежног органа којим је стечено неко од ова два права. Нови захтев за наредну календарску годину домаћинства подносе од 1. децембра ове године.

У Министарству рударства и енергитике за наш лист наводе да је, према последњим подацима из августа ове године, право на умањење рачуна за плави енергент остварило 69 домаћинстава са статусом енергетски угроженог купаца. Нови Правилник, којим се утврђује горња граница прихода домаћинстава, као један од услова за стицање права на ове олакшице, задржао је исте критеријуме као претходни. Два пута годишње се овај лимит усклађује са растом потрошачких цена, а оне су, како наводе у Министарству, од марта до септембра остале у просеку на истом нивоу. Тако да од почетка овог месеца важе исте границе прихода које су се примењивали од 1. јуна. За следећу годину издвојено је 1,3 милијарде динара у буџету за енергетски угрожене купце, што је око 29 милиона динара мање од средстава која су била опредељена за ту намену у овој години. Лане је укупан износ бенефита који су остварили корисници ових олакшица износио 1,25 милијарди динара. Највише енергетски угрожених купаца, 40,4 одсто, било је у дистрибутивном подручју Краљево, а следи Ниш са 29,9 процената потрошача. Најмање корисника имао је Београд, само 2,8 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)