НБС ОТКРИЛА: Ево колико износе бруто девизне резерве

Б. Ца.

11. 12. 2020. у 16:27

БРУТО девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају новембра 12,8 милијарди евра, и ниже су за 206,6 милиона евра у односу на крај претходног месеца - саопштено је из НБС.

НБС ОТКРИЛА: Ево колико износе бруто девизне резерве

Д. Балшић

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе од 134 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве - девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима, на крају новембра су износиле 10,5 милијарди евра. Из централне банке истичу да су девизне трансакције у новембру имале позитиван нето ефекат од укупно 23,8 милиона евра, односно да су приливи били већи од одлива.

Приливи у девизне резерве током новембра по основу активности НБС на домаћем девизном тржишту, од 158 милиона евра, у целости су покрили нето одливе по основу девизних обавеза државе. Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру износио је 558,4 милиона евра и био је за 66,2 милиона евра већи него у претходном месецу.

Посматрано од почетка године, Народна банка Србије је ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, а у условима знатно појачане глобалне неизвесности услед кризе изазване пандемијом, нето продала 1,62 милијарде евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)