БЕЗ СЛАВА И ПРОСЛАВА НЕМА НИ ПОТРОШЊЕ: Српски сточари упозоравају да их унишатава велики увоз свињског меса из ЕУ

Ј. Су.

09. 12. 2020. у 19:31

БЕЗ СЛАВА И ПРОСЛАВА НЕМА НИ ПОТРОШЊЕ: Српски сточари упозоравају да их унишатава велики увоз свињског меса из ЕУ

Фото: Алекса Станковић

СТОЧАРИ у Србији суочавају се са високом ценом кукуруза, а товљеници са домаћих фарми тренуто се продају од 140 до 160 динара по килограму.

Осим скупог кукуруза, сточарима смета ниска откупна цена и велики увоз, упозорио је Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије.

На тржиште Србије је из ЕУ у претходних девет месеци увезено 16.000 тона свињског меса у вредности од 44 милиона евра. Један од главних разлога је тај што је Кина престала с увозом због пандемије и епидемије Афричке куге свиња у Европи, па су се појавили велики тржишни вишкови у ЕУ.

- Још немамо прецизне податке колико је пала потрошња меса, јер су угрожени туризам и угоститељство због пандемије, а нема ни слава и сличних манифестација где је била велика потрошња - казао је Будимовић. - Мислим да ће резултати тек показати у наредних неколико месеци, да је пехрамбена индустрија онај први ударац добро издржала, да није било несташица, али треба мислити како у будућности то све одржати на једном нивоу самодовољности, са неким благим тржишним вишковима за извоз.

Према речима Будимовића, треба размишљати о новиим тржиштима, попут Кине, Вијетнама и Филипина и о пласману готових производа тамо, јер су процене Светске организације за храну (ФАО) да ће у тим земљама потрошња расти за око 22 процента.

- Наша држава је склопила добре спољнотртговинске аранжмане са тим земљама, али ваља радити још на припремама за њигхову реализацију - истакао је Будимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)