МИНИСТАРКА МАТИЋ О РАЗВОЈУ Е-ПОСЛОВАЊА: Онлајн трговина скочила за 300 одсто, али у порасту су и злоупотребе

Е.Б.Т.

09. 12. 2020. у 18:41

ОД почетка пандемије забележен је пораст е-трговине и до 300 одсто у зависности од производа, али је дошло и до повећаног броја злоупотреба електронских платформи, нарочито на друштвеним мрежама.

МИНИСТАРКА МАТИЋ О РАЗВОЈУ Е-ПОСЛОВАЊА: Онлајн трговина скочила за 300 одсто, али у порасту су и злоупотребе

Фото Танјуг

 Ово је данас изјавила министарка трговине, туризма и телекомуникација Татајан Матић на министарском панелу на онлајн конференцији Америчке привредне коморе.

-Највећи део сиве економије путем интернета своди се на огласне поруке за дуванске производе – рекла је Матићева. – То је роба која је најподложнија сивој економији, као и лекови и медициснка средства.

Она је додала да су након тога, најбројинији случајеви оглашавања робе на начин којим се повређује право интелектуалне својине, превасходно одеће, обуће и козметике. Предмети су, како наводи, упућивани и Прекршајном суду.

-Систем е-инспектор је веома важан, јер омогућава умрежени рад и координацију свих инспекција – истакла је министарка. – Од јануара до новембра обављена је 81 инспекцијска контрола код нерегистрованих трговаца и поднето 36 захтева за покретање прекршајног поступка. Наредне године планирано је 155 редовних надзора.

Она је подсетила на истраживање НАЛЕД-а које је показало да 51 одсто испитаника види инспекцију као кључни фактор у борби са сивом економијом. За даљи развој е-управе и е-пословања, како истиче, важни су Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења, као и Закон о електронској управи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)