ОГРОМНА УЛАГАЊА У ЗДРАВСТВО: Министар Мали најавио у Скупштини - 15.2 милијарде за нове болнице

Танјуг

08. 12. 2020. у 12:26

ОГРОМНА УЛАГАЊА У ЗДРАВСТВО: Министар Мали најавио у Скупштини - 15.2 милијарде за нове болнице

Синиша Мали / Фото Ж. Кнежевић

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас у Скупштини Србије да су Предлогом буџета за 2021. годину планирана велика улагања у здравство, укупне вредности 15,2 милијарди динара.

Образлажући буџет за наредну годину у парламенту, Мали је истакао да ће средства бити издвојена за завршетак Клиничког центра у Београду и Клиничког центра у Новом Саду, као и за почетак радова на Клиничком центру у Крагујевцу.

Поред тих установа, Мали је навео да ће новац бити издвојен за радове на Дедињу 2, за радове за Клинику за инфективне и тропске болести, радове на општој болници у Лозници, Аранђеловцу, Врбасу, Сурдулици, Врању, Кикинди, Пироту, Прокупљу...

Такође, за Дом здравља у Новом Саду биће издвојено 7,8 милиона динара.

Новац ће бити издвојен и за Дом здравља у Ваљеву, Великом Градишту, Врњачкој бањи, као и за Завод за јавно здравље у Краљеву.

Министар је казао да је реч о 22 здравствене установе за које су уговори већ потписани и додао да су на неким установама радови већ кренули, а да на осталим почињу следеће године.

- Јачина и снага једне земље више се мери само политички и економски, већ је везана и за отпорност здравственог система. Многе земље, развијеније од Србије, су пале на испиту када је у питању корона, јер нису довољно улагале у здравство - рекао је Мали.

Истакао је да је током вируса корона ниво хоспитализације у нашој земљи највећи у Европи и да износи између 12 и 38 одсто, док у Немачкој износи између један и четири одсто.

Мали наводи да је због тога велики притисак на наше здравство и да ће их зато држава увек подржати већим платама и улагањима у здравствене установе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)