МАЛИ ПОРУЧИО: Реалан раст БДП од шест одсто у 2021. години

Танјуг

07. 12. 2020. у 12:44

МАЛИ ПОРУЧИО: Реалан раст БДП од шест одсто у 2021. години

Синиша Мали / Фото Танјуг

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да је апсолутно могуће остварити стопу раста БДП-а од шест одсто, што је предвиђено буџетом за 2021. годину.

Мали је на седници скупштинског одбора за финансије рекао да се буџет за 2021. годину ослања на два стуба, један је наставак подизања стандарда грађана и посвећеност програму Србија 2025. који предвиђа улагања од 14 милијарди евра у инфраструктуру, као и просечну плату од 900 евра и пензију пд 430 евра до краја 2025. године.

Мали је у начелном претресу Предлога закона о буџету Републике Србије за 2021. годину казао да се од 1.јануара 2021.године очекује повећање пензија од 5,9 одсто као и повећање плата за запослене у здравству од пет одсто, односно за остале запослене у јавном сектору од 3,5 одсто и још додатних 1,5 одсто у априлу 2021.године.

Такође, за војнике од априла додатно повећање од 10 одсто, казао је Мали.

Он је рекао да се 2021.године повећава и минимална зарада од 6,6 одсто.

-Усмерени смо ка томе да грађани у најмањој мери осете терет економске кризе и важно нам је да ниво домаће тражње оставимо или подигнемо да бисмо обезбедили привредне активности” - рекао је Мали.

Министар је је казао да је стопа раста крајем 2019.године износила 6,2 одсто, односно 5,2 одсто у првом кварталу 2020.године када се догодио и карантин, те да је могућа стопа раста БДП-а од шест одсто следеће године, управо због великог улагања у капиталне инвестиције.

Министар је подсетио да је Влада Србије заједно са НБС реаговала одмах након што је почела пандемија ковида 19 са циљем да се негативни ефетки сведу на минимум и донет је пакет мера у укупном износу од преко 700 милиона динара, односно шест МИЛИЈАРДИ евра, што је 12,7 одсто БДП-а.

Он је додао да мали број земаља може да се похвали ефикасном и правовременом помоћи, истичући да су то оцене ММФ-а и Европске комисије.

-Први пут у историји дражава највећи терет кризе преузима на себе и омогућава привреди да настави да живи” - истакао је Мали .

Поновио је да ће држава 17. и 18.децембра исплатити пензионерима помоћ у износу од по 5.000 динара.

Додао је да ће бити исплаћена и по једна минимална зарада радницима у угоститељству, хотелијерству, туристичким и рента кар агенцијама.

Мали је подсетио је да предлог буџета предвиђа укупне приходе од 1.336 милијарди, што је повећање од 3,5 одсто у о односу на ребаланс буџета из 2020, као и укупне расходе и издатке од 1.514 милијарди динара, што је смањење од скоро 15 одсто у односу на ребаланс буџета.

-Пројектовани дефицит је 178 милијарди динара, што је три одсто БДП-а, што смо предвидели након пажљиве анализе. ММФ је рекао да је то ниво дефицита који нам даје смањење учешћа јавног дуга у БДП-у и поред повећања ове године због ситуације са короном. Већ наредне године идемо поново ка смањењу-рекао је Мали.

Министар истиче да предлог буџета предвиђа још већа улагања у пољопривреду, културу и здравство због изградње инфраструктуре и набавке опреме.

Казао је да су на списку инвестиција у 2021. години, који су предвиђени буџетом, налазе многи пројекти - изградња Моравског коридора, аутопут Прељина-Пожега, аутопута Кузмин - Сремска Рача, брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац, аутопут Ниш-Плочник, аутопут Рума-Шабац-Лозница.

Каже да следеће године почиње изградња Фрушкогорског коридора, док се за нови пут "Вожд Карађорђе", који ће повезати Шумадију са источном Србијом, ради пројекат који ће бити завршен наредне године, а реализација почиње 2022. године.

Мали каже да после више деценија у 2021. креће пројекат изградње метроа у Београду.

Затим, изградња домови здравља у Лозници, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Врању.

Такође, завршетак КЦ Србије у Београду, градња КЦ Војводине и КЦ Крагујевац, додао је министар.

-Радимо све што је важно за квалитет живота грађана, а пре свега путна и железничка инфраструктура - нагласио је он.

Истиче да ће бити завршена и градња брзе пруге Београд - Нови Сад.

Мали наглашава да предлог буџета предвиђа укупне капиталне инвестиције од 330 милијарди динара, што је 5,5 одсто БДП-а за наредну годину, док су у 2010. биле свега 3,1 одсто.

-Управо тај висок ниво капиталних инвестиција треба да омогући да остваримо планирану стопу раста наредне године од шест одсто, као и планиране високе стопе за наредне године - нагласио је министар финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)