ОД 1. ЈАНУАРА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ: Министар Мали о буџету за 2021. годину, велика издвајања за капиталне јавне инвестиције

Новости онлине

07. 12. 2020. у 08:38

ОД 1. ЈАНУАРА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ: Министар Мали о буџету за 2021. годину, велика издвајања за капиталне јавне инвестиције

Фото: Принтсцреен

ОД 1. јануара следеће године пензије ће бити веће за 5,9 одсто, на основу швајцарске формуле, навео је за РТС министар финансија Синиша Мали.

Синиша Мали је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да ће од 1. јануара пензије бити повећане за 5,9 одсто, минимална цена рада за 6,6 одсто, као и повећање плата у јавном сектору.

Истиче да ће од 1. јануара пет одсто повећање плате добити медицински радници, док ће остали запослени у јавном сектору добити 3,5 одсто, а осталих 1,5 одсто повећања они ће добити од 1. априла.

Мали је потврдио да ће војници, поред тога, добити додатно повећање до десет одсто.

Додаје да су у буџету за наредну годину планирана и издвајања за капиталне јавне инвестиције од 330 милијарди динара  јер се, како каже, показало да када држава улаже у ауто-путеве, железницу, индустријске паркове, мостове, да се на тај начин подстичу и приватне инвестиције.

- Дакле све те јавне инвестиције подстичу и приватне инвестиције. Нови ауто-путеви са једне стране подстичу раст економије, запошљавају се људи, а са друге стране подстичу приватне инвеститоре. Ми зато у наредној години имамо преко 330 милијарди динара издвојених само за капиталне инвестиције - објашњава Мали.

На списку тих инвестиција налазе се, наводи Мали, изградња Моравског коридора, ауто-пут Прељина-Пожега.

Истиче да ће укупна помоћ државе привреди и грађанима од почетка кризе изазване пандемијом ковида 19 износити преко 700 милијарди динара, односно преко шест милијарди евра.

- То је око 12,7 одсто нашег бруто домаћег производасмо издвојили да помогнемо нашој привреди, успели смо да је спасимо. Буџет за 2021. гледамо у оквиру тога - објашњава министар финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)