ПОТЕНЦИЈАЛ ЛЕЖИ У МАЛИНАМА: Србија се представила на онлајн кинеском сајму пољопривреде

Ј. Су.

02. 12. 2020. у 14:39

ПОТЕНЦИЈАЛ ЛЕЖИ У МАЛИНАМА: Србија се представила на онлајн кинеском сајму пољопривреде

Фото: Д. Карадаревић

СРБИЈА има потенцијал за још већу сарадњу са кинеским и партнерима из Централне и Источне Европе, у области производње вина, жестоких пића, јагодастог воћа и житарица.

Укупна годишња вредност пољопривредне производње и прехрамбене индустрије, прелази 5,1 милијарду евра.

Према речима Вељка Јовановића, саветника председника Привредне коморе Србије, овај сектор је показао снагу током кризе изазване пандемијом, када су се многе земље суочавале са недостатком основне робе. Србија је, с друге стране, извозила шећер, брашно и житарице.

- Наша земља је трећи произвођач малине и соје у Европи, други произвођач шљиве и десети произвођач кукуруза на свету док је један од водећих регионалних извозника јабука у Руску Федерацију - казао је Јовановић, на онлајн пољопривредном сајму Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе. - Са више од 5,1 милијарди евра и сталним извозним суфицитом, Србија је снажан играч пољопривредне и прехрамбене индустрије у нашем делу Европе. Суфицит у трговини у сектору пољопривреде прошле године износио је више од 1,3 милијарде евра.

ВИШЕ ОД 200 ВЕЛИКИХ КОМПАНИЈА

ШАНДОНГ - Кина пољопривредна конференција и онлајн сајам одржани су 1. и 2. децембра у организацији локалне владе Шандонг провинције. Догађају су присуствовали представници више од 200 великих компанија пољопривредног и прехрамбеног сектора Шандонга и других кинеских провинција, као и представници пољопривредног сектора ЕУ земаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)