МУШКАРЦИ ОЧЕКУЈУ 100 ЕВРА ВЕЋУ ПЛАТУ: Истраживање показуе да су за избор посла најважнији међуљудски односи

Ј. Ж. С.

02. 12. 2020. у 13:27

МУШКАРЦИ ОЧЕКУЈУ 100 ЕВРА ВЕЋУ ПЛАТУ: Истраживање показуе да су за избор посла најважнији међуљудски односи

Фото Д. Миловановић

За одабир радног места најважнији су међуљудски односи и чак 63 одсто испитаника из Србије, који су учествовали у истраживању Инфостуда, изјаснило се да им је ово један од најважнијих фактора при избору послодавца. На другом месту налази се висина зараде, а на трећем могућност учења и напредовања.

Нема већих разлика између мушкараца и жена у томе које факторе гледају приликом одабира послодавца. Даме у нешто већој мери наглашавају добре међуљудске односе, а мушкарци висину зараде. Радно време и сигурност посла важнији су припадницама лепшег пола.

За добијање посла код већине су најбитнији знање и вештине, потом мотивација и жеља за запослењем, а занимљиво је да свега седам процената сматра да је неопходна срећа и страначка припадност.

Када је реч о очекиваној заради, у просеку, испитаници из Хрватске имају највиша очекивања – више од 1.100 евра у просеку. Најнижа имају у Северној Македонији где је очекивана зарада 524 евра, док испитаници из наше земље очекују у просеку 606 евра, а у Босни и Херцеговини 809 евра.

Мушкарци сматрају да им припада 100 евра више него женама. Гледано по годинама старости, најмлађи су најнижих очекивања, што је и логично, јер су међу њима почетници, док су најстарији нешто захтевнији.

Трећина запослених испитаника из Србије боји се да би могли остати без посла у наредом периоду услед кризе изазване пандемијом, а иста је ситуација у целом региону . С друге стране, чак 74 одсто сматра да се њихов послодавац добро или чак одлично снашао у кризи, док четвртина мисли како су њихове реакције биле промашене и како нису показали довољну бригу за раднике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)