ВЛАД СПРЕЧИЛА ДА ЈЕДАН УВОЗНИК КУПИ СВЕ ПИЋЕ БОГОВА: Измењена правила за куповину вина из Европске Уније по повлашћеном третману

Е. Б. Т.

02. 12. 2020. у 07:10

ВЛАД СПРЕЧИЛА ДА ЈЕДАН УВОЗНИК КУПИ СВЕ ПИЋЕ БОГОВА: Измењена правила за куповину вина из Европске Уније по повлашћеном третману

Фото А. Станковић

ВЛАДА Србије је донела одлуку којом се ближе уређују услови за расподелу квота за увоз 2,5 милиона литара вина из ЕУ по повлашћеном третману и одредила максималну количину коју може да купи једна компанија.

Тиме је решена компликована ситуација на нашем тржишту о којој су "Новости" већ писале, а настала је након што је један трговински ланац у јуну откупио 70 одсто целокупне годишње квоте и тако онемогућио друге трговце да до краја године увозе ово пиће по преференцијалној стопи.

Сада је Влада одредила да је максимална количина коју може да увезе један привредник у оквиру сваког од прва три квартала 15 процената од кварталне квоте, односно 93.750 литара. Привредна комора Србије, која је покренула иницијативу да се ово питање реши како би се створили једнаки и фер услови за све учеснике на тржишту, оцењује ову одлуку као веома добру, јер даје могућност да сви купе из ЕУ количине које су им потребне.

- Омогућено је да у прва три квартала компанија може да увезе 15 одсто квартално од укупне квоте, а у последњем тромесечју до испуњења квоте колико ко жели - објашњава за наш лист Жарко Малиновић из ПКС. - Тиме су створени услови за реалније планирање и реализацију планова увозника.

Једна компанија, како наводи, у прва три квартала може да увезе 280.000 боца, а анализа ПКС показује да највећи увозници вина немају потребу за толиким количинама.

Веома је значајно да радимо на томе да се квоте троше на врхунске, квалитетне производе, оне са заштићеним географским пореклом - истиче Малиновић.

- Није добро да их привредници користе за увоз јефтиних вина која ниским ценама конкуришу нашим домаћим произвођачима и тиме их угрожавају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)