"ПЉУШТЕ" ТУЖБЕ ПРОТИВ БАНАКА: Губе спорове због незаконите обраде трошкова кредита, али не одустају

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

01. 12. 2020. у 09:01

ПЉУШТЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ БАНАКА: Губе спорове због незаконите обраде трошкова кредита, али не одустају

Фото Д. Дозет

СВЕ већи број тужби грађана против банака, најчешће због незаконитог обрачуна трошкова кредита, буквално прети да блокира рад судова, а остала рочишта се због тога заказују за 2022. годину, потврдила је за "Новости" новосадски судија Ивана Јосифовић, председник Управног одбора Удружења судија и тужилаца.

- У рукама сам имала копију једног записника из Трећег основног суда у Београду, где је судија рочиште морао да закаже за 13. април 2022, јер има више од 2.000 предмета у раду - каже Јосифовићева. - Огласе за заступање оних који туже банке имате на аутобуским стајалиштима и бандерама. Прилив тужби је толики да судови не стижу да се баве осталим предметима из грађанске материје. Само за један дан у Основни суд у Новом Саду стигло је 1.500 тужби против банака, па су ангажовани уписничари из грађанске и кривичне материје да помогну да се предмети формирају и заведу.

Фото П. Милошевић

Најоптерећенији су Први и Трећи основни суд у Београду. Према подацима које нам је доставила Бојана Станковић, пи-ар Првог основног суда, само од почетка ове године до 20. новембра примљено је 39.030 парничних предмета у којима се као странка појављује банка.

Фото В. Н.

 

- У више од 99 одсто случајева банка је у својству туженог, и то по основама спора "неосновано богаћење" и "утврђење". Поменутих 39.030 предмета чини 76,17 одсто укупно примљених предмета у "П" уписнику ове године. Подељено са тренутним бројем поступајућих судија у парници, свако од њих је у просеку примио по 89,45 предмета у којима је странка банка - каже Станковићева.

МАЊАК СУДИЈА

ДА би се смањила оптерећеност судија због прилива тзв. масовних спорова, односно репетитивних, како их у суду зову, неопходан је већи број судија. Систему у сваком тренутку фали око 200 њих. Такође, како примећује Снежана Бјелогрлић, Београд би требало да има више судова од постојећег броја, јер је тешко ефикасно управљати судом са огромним бројем запослених.

У Трећем основном суду, како кажу, немају тако прецизне податке, али потврђују да су од почетка године заведена 43.922 парнична предмета, а парничне судије просечно у раду имају по 2.000 "П" предмета! Током септембра и октобра просечно су их примиле по 250.

- Судска пракса је у овим случајевима искристалисана и све инстанце су потврдиле да банке нису имале право да обрађују трошкове кредита. Искристалисана је све до Врховног касационог суда, који одбацује захтеве за ревизију поступка, које подносе банке. Упркос томе, оне судску праксу не прихватају. Зато смо позвали државу да формира радну групу, и нађе начин да заштити судски систем, због грађана, којима ће, услед преоптерећености судова, бити угрожено право на суђење у разумном року, па ће онда тужити државу - каже Јосифовићева.

ПРОМЕНА НАДЛЕЖНОСТИ

ЈЕДНО од решења могло би да буде, слажу се наше саговорнице, да за ова суђења буду надлежни судови према месту пребивалишта или боравишта тужитеља, а не туженог, тј. банке. Тако се не би сви предмети слили у Београд и Нови Сад. Такође, помогла би и деложација предмета на судове у унутрашњости.

Са овим се слажу и у Друштву судија, чији председник Снежана Бјелогрлић напомиње да су више пута отварали тему преоптерећености судија и позвали државу да реагује.

- Београдски судови су најоптерећенији, што је Влада и препознала у Националној стратегији реформе правосуђа. Огроман број старих предмета чека док се решавају спорови против банака. Тачно је да се рочишта заказују за 2022, замислите када ће онда тек бити пресуђени?! Решење би могло да буде у измени Закона о уређењу судова и измени надлежности, промени мреже судова и изменама Закона о парничном поступку - каже Бјелогрлићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ZORA

01.12.2020. 09:31

ZAŠTO DA BUDE PROSTO KADA MOŽE KOMPLIKOVANO?! NAREDITI BANKAMA DA ZA SVE OBRAČUNE, ZA OBRADU KREDITA, VRATE NOVAC VLASNICIMA KREDITA, PA NEKA SE ONI "ČEŠU" JER ONI SU I ZABRLJALI I SAMIM TIM SE SUDOVI OSLOBODE I PREDMETA I OPTEREĆENJA I PARNICA, A I BANKE, POŠTO NIJE USTAVNO OSLOBADJAJU SE SILNIH TROŠKOVA. PORED POVRAĆAJA NEUSTAVNO UZETOG NOVCA, MORAĆE PLATITI I TROŠKOVE SUDA. PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA I SKUPA....JEBEM VAM MATER LOPOVSKU, SVIMA I BANKAMA I SUDOVIMA I PRODATIM NOVINARIMA...JE LI SADA DOBRA ADRESA?

Paraskeva

01.12.2020. 10:17

A zna li se podatak koliko su kredita banke uopste dale građanstvu samo u periodu 2003.do 2019.? Ova cifra od 40.000 tužbi na državu od 7 miliona nije ništa. Problem nadležnosti sudova je stvoren Tzv.reformom pravosudja u režiji demokrata 2009. Samo od tada je prošlo 10 godina a niko od vlasti nije zeleno da čuje i resi ovaj problem kao ni vrh pravosudne vlasti a ima mogućnost za to. Dakle zaposlite sudije, osoblje, vratite sudove gđe su bili i promenite već jednom te nadležnosti. Pa nisu sudije u Srbiji supermeni i to niko ne treba da bude od njih.

Aleksandar

01.12.2020. 12:07

Ne trebaju novi sudovi ni nove sudije nego da se slucajevi presudjuju u normalnom roku a ne u nedogled, tako ako se nastavi bice vise sudija nego gradjana na kraju. U mom slucaju ostavindka rasprava 10 naslednika svi se slazu i potpisali odmah a slucaj evo ulazi polako u 9-tu godinu bez presude.

Gane

01.12.2020. 12:11

tuzvio sam efg banku zbog nezakonitog povecanja rate kredita i dobio, spor je trajao godinu dana. platili su sa kamatama. tuzio sam ih za nepravilno obracunatu novu ratu(samoinicijativno su je postavili pre punovaznosti presude), i dobio. tuzio ih za naplatu obracuna kredita i opet dobio. na kraju cu da im se nacestitam nove godine sa sve imenima eksperata koju su me bezobrazno oduvavali nakon molbi dsa se ne ide na sud. e takvi smo.....

Anja

01.12.2020. 21:29

@Banka - Podigla sam gotovinski kredit kod jedne banke pre izvesnog vremena i naplatili su mi troskove obrade kredita, sto znaci da je banka drzava u drzavi, da ne smatraju da moraju da se pridrzavaju odluka NBS i da ih bas briga za zakone ove drzave.Pa recite zar ne treba drzava i tuzilastvo da reaguje?