ЦИГАРЕТЕ ЈУРЕ ЕВРОПСКИ ПРОСЕК: Пред посланицима ускоро нови акцизни календар од 2021. до 2025. године

С. Б.

01. 12. 2020. у 19:00

ЦИГАРЕТЕ ЈУРЕ ЕВРОПСКИ ПРОСЕК: Пред посланицима ускоро нови акцизни календар од 2021. до 2025. године

Посланици у Скупштини Србије

ПУШАЧИ и даље могу да рачунају да ће их порок коштати све више.

То важи за конзументе обичних цигарета, као и оних од несагоревајућег дувана, али и течности за електронске цигарете. У 2025. години у просеку ће од сваке плаћене кутије држави на име акциза ићи 1,8 евра. Пред посланицима ће ускоро бити нове измене Закона о акцизама које предвиђају даље повећање овог намета све док се не дође до европског минимума. У 2025. години тако ће држава приходовати најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета у категорији просечне пондерисане малопродајне цене.

Европска правила налажу и да укупно акцизно оптерећење не сме бити испод 60 одсто малопродајне цене једне паклице. Законом се предлаже доношење средњорочног плана постепеног повећавања акцизног оптерећења у периоду од 2021. до 2025. године, кроз повећање специфичне компоненте акцизе сваких шест месеци за 1,50 динара по паклици, при чему би стопа пропорционалне компоненте акцизе остала непромењена, 33 одсто.

И ТЕЧНОСТ СКУПЉА

ОВИМ законом предлаже се да основица за обрачун акцизе на течности за пуњење електронских цигарета остане непромењена, с тим да се износ акцизе увећава за динар по милилитру сваке године у наредном средњерочном периоду. Од 2021. године би било шест динара по милилитру, док ће 2025. године достићи 10 динара по милилитру.

Овакав модел се примењивао и досад.

- Садашњи ниво опорезивања акцизом у Србији износи 70 евра на 1.000 комада цигарета у категорији просечне пондерисане малопродајне цене, тако да је било неопходно да предложене измене буду пажљиво одмерене, како би се избегле промене у структури и обиму потрошње - стоји у Предлогу.

- Према важећем законском решењу, на дуванске прерађевине које се при употреби греју, али не сагоревају, плаћа се акциза по килограму дуванске смесе, у износу од 40 одсто минималне акцизе на 1.000 комада цигарета.

Овим законом предлаже се да начин опорезивања акцизом остане непромењен, али да се повећа проценат од минималне акцизе на 1.000 комада цигарета, како би се у наредном периоду смањила разлика између акцизе на несагоревајући дуван и акцизе на цигарете.

Законодавац сматра да би предложено повећање у наредној години, односно прописивање акцизе од 60 одсто минималне акцизе на 1.000 комада цигарета било прихватљиво. На крају предвиђеног временског периода акцизно оптерећење кретало би се у оквирима просечног акцизног оптерећења у земљама ЕУ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)