ГРАДЕЋИ НОВЕ ПУТЕВЕ ГРАДИМО СРБИЈУ: Премијерка са неимарима на потезу Кузмин - Сремска Рача

С. КОСТИЋ

29. 11. 2020. у 07:00

ГРАДЕЋИ НОВЕ ПУТЕВЕ ГРАДИМО СРБИЈУ: Премијерка са неимарима на потезу Кузмин - Сремска Рача

Фото Танјуг

РАДОВИ на ауто-путу Кузмин - Сремска Рача биће завршени до краја 2022. године, а нови мост у дужини од 1.310 метара на Сави у оквиру овог ауто-пута биће готов до октобра исте године.

Саопштили су ово премијерки Србије Ани Брнабић и министру грађевинарства Томиславу Момировићу представници турске фирме "Ташјапи", извођачи радова на овом великом саобраћајном пројекту, који обухвата део изградње ауто-пута Београд - Сарајево. Током обиласка радова у Сремској Рачи председница Владе истакла је да је изузетно важно да Србија у овако тешким околностима услед пандемије вируса корона, наставља да гради.

ЕФИКАСНИ Брнабићева и Момировић са представником "Ташјапиа", Фото Танјуг

 

- Изузетно је важно да се реализују овакви пројекти, као и да наставимо као Влада да имамо што ефикаснију имплементацију програма Србија 2025. - казала је јуче Брнабићева, подсетивши да је грађанима обећала да ће 2025. просечна плата бити 900 евра, а пензија између 430 и 450 евра.

ПРВА ДЕОНИЦА У ТОКУ

ИЗГРАДЊА прве деонице, од Сремске Раче до Кузмина, биће у дужини од 18 километара, а почела је да се ради и пројектна документација за другу деоницу, Пожега-Котроман, у дужини од око 60 километара, чија вредност тог дела ауто- пута је око 830 милиона евра. Србија ће учествовати и у изградњи деонице Рача - Бијељина на територији Републике Српске, у дужини од 17 километара, а процењена вредност радова је око 136 милиона евра, не рачунајући експропријацију и друге трошкове.

Како је подсетила, градња ауто-пута Кузмин - Сремска Рача један је од важнијих пројеката у оквиру програма Србија 2025, а његова укупна вредност износи 250 милиона евра, заједно с пројектовањем, док је само извођење радова 220 милиона евра. Нагласила је и да ће се паралелно пројектовати друга деоница према Сарајеву од Пожеге до Котромана, која би требало да буде готова до краја 2021. године, како би почетком 2023. могла да крене изградња.

Фото Танјуг

- Имамо амбициозне планове и циљеве, желимо да градимо Србију која је много економски јача и снажнија и да грађани могу да остану да живе у Србији. Градимо јачу Србију, а ово је само једна од коцкица у том мозаику који се зове јача Србија - подвукла је Брнабићева.

Фото Танјуг

Ауто-пут Београд - Сарајево ће бити први ауто-пут између Србије и неке од земаља у региону где ћемо имати заједничке граничне прелазе, у Сремској Рачи на територији Србије, а у Котроману на територији БиХ. Ово је уједно један од највећих инфраструктурних пројеката у целом региону. Укупна процењена вредност те инвестиције је око две милијарде евра.n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)