ПОДЕЛЕ ОКО СТОПЕ ПДВ: Угоститељи и хотелијери подржавају иницијативу да се смањи порез, многи мисле да би онда ова бранша била фаворизована

Ј. Су. - С. Б.

28. 11. 2020. у 10:00

ПОДЕЛЕ ОКО СТОПЕ ПДВ: Угоститељи и хотелијери подржавају иницијативу да се смањи порез, многи мисле да би онда ова бранша била фаворизована

Хоће ли угоститељи добити олакшице / Фото Н. Карлић

ДА ли српске финансије, уз очекивани "минус" од 483 милијарде динара, могу да издрже мањи прилив од пореза на додату вредност, Министарство финансија тек треба да каже.

Иницијативу ресора трговине и туризма да се угоститељи опорезују нижом стопом, десет уместо 20 одсто ПДВ, ова бранша поздравља. Српски угоститељи верују да би увођење "ковид 19 ПДВ", по угледу на већину европских земаља, требало знатно да ублажи ударац који њихов сектор трпи због пандемије. Економисти, с друге стране, поручују да посебан порески третман ресторана не би било добро решење.

Један од предлога нових мера помоћи је и да се са Народном банком Србијe размотри могућност продужења мораторијума на кредите привредницима из овог сектора. Према речима Георги Генова, председника ХОРЕС, угоститељи верују да ће ова мера бити делотворна, јер би могла да пружи опоравак хотела и ресторана.

- Затварање већине угоститељских објеката широм Србије у пролеће 2020. имало је изузетно тежак економски утицај на наш сектор - казао је Генов. - Ограничења су онемогућила објекте да раде пуним капацитетом, а строге здравствене и хигијенске мере, за које наш сектор сматра да су неопходне, доводе до додатних трошкова. До сада већ 17 чланица ЕУ има нижу стопу на угоститељске услуге. Уз то, уколико се усвоји ова измена закона, ми се залажемо за пооштравање мера контроле у циљу поштовања спровођења Закона о ПДВ.

Економисти, међутим, не верују да би опорезовање угоститеља нижом стопом било добро, нити праведно решење из угла пореске политике. Подсећају да је слично учињено својевремено за софтвер и хардвер, не би ли напредовале информационе технологије у Србији.

- Што се тиче добрих јавних политика, смањење стопе ПДВ не би било оправдано - сматра Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета. - То није антикризна, већ лобистичка мера. То су угоститељи и хотелијери тражили и пре короне. Тиме би се један сектор фаворизовао у односу на друге. Став стручњака за порез је да стопе треба да буду јединствене, а да се политика води буџетом. И када се расправљало о томе да храна буде на нижој ПДВ стопи, струка је веровала да је боље то регулисати социјалном политиком, а не пореском. Када су хардвер и софтвер били на мањој стопи, профитирали су само дистрибутери опреме. Потрошачи у Србији су плаћали компјутере колико и купци у Бугарској. И добро је што је та мера убрзо напуштена. Тако би било и у случају угоститеља.

ОЧЕКУЈЕ СЕ МАЊА НАПЛАТА

ДРУГИМ ребалансом овогодишњег буџета очекивања од пореза на додату вредност сведена су на 547,5 милијарди динара. На почетку године очекивало се да ће се наплатити 582 милијарде динара. Овај намет, после друге преправке рачуна, требало би да чини 42,4 одсто укупних прихода. Очекивања су смањена, како се наводи у образложењу ребаланса, пре свега због пада личне потрошње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)