ПАНДЕМИЈА УНИШТИЛА БИЗНИС СА ПУТОВАЊИМА: Велики број туристичких агенција до краја године могао би да прогласи стечај

Ј. Субин

27. 11. 2020. у 12:00

ПАНДЕМИЈА УНИШТИЛА БИЗНИС СА ПУТОВАЊИМА: Велики број туристичких агенција до краја године могао би да прогласи стечај

Већина агенција пред затварањем / Фото Танјуг

ТУРИСТИЧКА агенција "ММ Голд" из Чачка, која је почетком новембра отишла у стечај, очито неће бити и једина. До краја године, а нарочито почетком следеће, очекује се да ће многе мале агенције и субагенти ставити кључ у браву. Чак су и минимални трошкови одржавања пословања, за њих постали немогућа мисија.

Ипак, то не значи и нужно да ће путници остати без свог новца, јер се очекује да уплаћена путовања буду бар делимично наплаћена од осигурања. То, међутим, може да буде тек за неколико месеци.

Како нам је испричао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, власница агенције у Чачку више није могла да издржи тешку ситуацију у којој су се многи туристичких радници нашли и поднела је папире за стечај. Она је вратила све што је могла и остало је неких 20.000 евра да се намири за уплаћене аранжмане.

- Уколико ова ситуација потраје још једно пола године, биће оваквих случајева много - истиче Сеничић. - Нико ту не треба да се љути. Тешко је финансирати фирме без промета. Нема ни пара, а ни путовања. Држава треба да види да ли жели и може да помогне или ће да их пусти низ воду. У случају агенције из Чачка, стечајни управник ће вероватно покушати прво да наплати из Грчке за аражмане, за које су паре дате, а нису одрађени. Тек уколико то не успе, вероватно ће се активирати полиса осигурања. То је дуг процес и ништа не може да се заврши у кратком року. Путници не би требало да губе стрпљење. Процедура је таква. Штета у овом случају није велика, па ће 99 одсто њих добити новац назад.

Према речима Сеничића, питање је шта са парама које су иностранству, а фирма пропадне. Нико то ваљда неће опростити и оставити.

- Ко год је паметан неће оставити Грцима те паре, па да они зараде, а да нису пружили услугу - сматра Сеничић. - Треба бити стрпљив. Јер уколико буде било неких путовања после марта, априла, многе агенције би могле и да се опораве. Али, треба издржати до тад, без пара. Мањим агенцијама је месечно потребно око 2.000 евра, да плате локал, дажбине и плате. За велике агенције су то издаци од око 10.000 до 12.000. Веће агенције можда и имају неки капитал и да уложе, али је и ту питање до кад то треба радити.

БЕЗ ДОГОВОРА

ТУРИСИТИЧКЕ агенције нису успеле да договоре пословање са другим осигуравајућим кућама, осим са три које су још на почетку пристале да раде са њима. Ипак, понуде су биле само за одабране агенције, па је до сада склопљено, како нам је рекао Сеничић, око 30 до 40 уговора.

- Остале туристичке агенције у Србији неће имати лиценцу за рад, јер немају могућност да добију полису осигурања, а банкарске гаранције су прескупе - истакао је Сеничић. - Тек покоја агенција, која није била на списку осигуравајућих кућа узеће банкарску гаранцију, али то је мали број.

Србија је до почетка марта имала регистрованих око 500 организатора путовања. Исто толико је било и субагената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)