НА ПАНЧИЋУ САД “БРВНАРА”: Инвеститорка се предомислила и не руши објекат на Копаонику, облаже га дрветом да изгледа као монтажни

З. РАДОВИЋ

27. 11. 2020. у 08:13

НА ПАНЧИЋУ САД “БРВНАРА”: Инвеститорка се предомислила и не руши објекат на Копаонику, облаже га дрветом да изгледа као монтажни

Објекат на Панчићевом врху

ИНВЕСТИТОРКА нелегалног објекта на Панчићевом врху, на Копаонику, најавила је крајем октобра његово рушење, а требало јој је само неколико дана да се "предомисли" и почне да га адаптира.

Радови трају данима, а спорни ресторан почиње да личи на брвнару, иако то не може да буде, јер је изграђен на чврстим темељима.

Агонија око "дивљег" објекта на најпознатијој српској планини у подручју Националног парка Копаоник траје дуже од две године. Инвеститорка је првобитно добила дозволу од Oпштине Брус да на тој локацији постави привремени - ски-бифе површине до 150 квадрата. На врху је, међутим, никла готово десет пута већа гломазна грађевина од бетона. Објекат се сада облаже дрветом како би изгледао као привремено-монтажни, за који је инвеститорка и добила "зелено светло". Стање на терену показује да су мајстори уклонили кров и други спрат и да га облажу дрвеним гредама како би изгледао као брвнара.

Министарство грађевинарства је 30. октобра, док је на његовом челу још била Зорана Михајловић, послало медијима саопштење да их је инвеститорка Снежана Митковић обавестила да је наставила радове на уклањању објекта. Од новог министра, Томислава Момировића, ни после две недеље од постављених питања, нисмо добили одговоре да ли су инспектори изашли на терен и утврдили да се објекат не руши, већ да се гради и адаптира. Ресорно министарство о томе ћути.

Потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић сматра да ће судбина ове грађевине показати да ли су надлежни спремни да се изборе са дивљом градњом и бахатим инвеститорима.

- Овај случај је симбол дивље градње у Србији и од његовог епилога ће зависити и понашање других грађана и инвеститора, јер ако држава пређе преко овога, можемо бити сигурни да ће се наставити за нелегалном градњом, јер ће то бити знак да такво понашање пролази некажњено - истиче Родић. - Локација на којој гради је у зони у којој је градња строго забрањена и ту није место ни привременим објектима, а камоли таквој згради. То је безобразлук и подстицај другима да крше закон. Копаоник је и иначе променио свој изглед и, осим овог примера, има много објеката изграђених без дозволе и мимо сваког плана.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

Против Снежане Митковић покренут је поступак због кривичног дела градње без грађевинске дозволе. Ресорно министарство поднело је и кривичне пријаве против председника Општине Брус Милутина Јеличића због сумње да је починио кривично дело трговине утицајем. Поднета је кривична пријава и против директора "Скијалишта Србије" Дејана Ћике, који је омогућио нелегалном објекту да користи воду и струју преко тог предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

dusan

27.11.2020. 10:17

Pa ova zida li zida. Svi lazu da ce se srušiti. Pa koje jači od Zakona i države. na 1 km žandarmerija i policija. Svi ćute i gledaju najveću državnu nezakonitost. Možda se zna ko stoji . Pa nije on jači od Zakona i Države. Tužilaštvo ništa i ništa. U Nemačkoj bi ove vodili koji grade u Psihijatriju da provere da li su normalni, da ih leče i da im naplate sve rušenje i ovu nezakonitost.

Strašno sam ljut

27.11.2020. 15:56

Neverovatno! Političarima, od opštinara pa do onih na vrhu, puna usta tobože borbe protiv korupcije. Ako je tako, zašto ne hapsite ovu "investitorku" koja čak ni ne može da dokaže čije pare koristi, svoje sigurno ne, za gradnju ove skalamerije, rušenje i ponovno podizanje? Preko nje niko iz policije i tužilaštva očito ne želi da kroz ozbilju istragu i hapšenja sazna ko je moćniji od države i ko stoji iza nje i izdavanje potrebnih "dozvola" -od vojske pa do Skijališta Srbije, opštine itd. I ko to ne sme da pokrtene policiju da nazad radi svoj posao i po čijem nalogu? Dosta nam je priče, počnite da radite SVOJ POSAO za koji vas je srpski narod izabrao!