ПРЕМИЈА ВЕЋА ЗА 2,2 ПРОЦЕНТА: Отворени традиционални четврти "Српски дани осигурања" у организацији УОС

Б. Ца.

27. 11. 2020. у 07:38

ПРЕМИЈА ВЕЋА ЗА 2,2 ПРОЦЕНТА: Отворени традиционални четврти Српски дани осигурања у организацији УОС

Јоргованка Табаковић, гувернер НБС / Фото Танјуг

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Удружења осигуравача Србије, у четвртак је отворена четврта конференција "Српски дани осигурања" у Аранђеловцу, под симболичним називом "Пријатељи, како сте". Овогодишња предавања посвећена су теми колико је пандемија ковида 19 утицала на осигуравајуће куће и банке, указујући на значај осигурања у време кризе.

Отварајући конференцију, Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, нагласила је да је за прва три квартала ове године, у односу на исти период прошле године, укупна премија осигурања повећана за 2,2 одсто и да су највише повећане премије код имовинског и добровољног здравственог осигурања. Ипак, остварени раст је мањи од 10-годишњег просека, што значи да се пуни ефекти пандемије могу тек очекивати.

Према гувернеркиним речима НБС је сачувала монетарну и фискалну стабилност у доба пандемије, а пакет предузетих монетарних и фискалних мера превазилази 12 одсто БДП. Обезбеђено је несметано функционисање тржишта осигурања, а остварен је нето позитиван резултат од 11,1 милијарде динара.

- Осигуравајућа друштва, изменом постојећих и увођењем нових производа, организовањем рада од куће и онлајн продаје, позитивно су реаговала на измењене услове пословања и тиме задржала поверење грађана - рекла је гувернер, и додала да је у току рад на изради нацрта Закона о обавезном осигурању у саобраћају. За израду нацрта, Министарство финансија је формирало радну групу коју чине и представници Удружења осигуравача - додала је она.

Председница УО Удружења осигуравача Србије Ивана Соковић каже да је ове године упркос корони, сектор осигурања остао стабилан и снажан и да испуњава основну функцију - да је ту када је најтеже. Генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић изјавио је да пандемији највећи глобални проблем овог века, као и да је индустрија осигурања у Србији реаговала добро и брзо се прилагодила. Како каже, колики ће бити стварни утицај пандемије на економију и осигурање, зависи од тога колико ће она трајати и којом брзином ће се привреда опорављати.

Онлајн предавања на овогодишњим "Српским данима осигурања" одржаће представници осигуравача, реосигуравача, домаћи и страни теоретичари, представници државе и регионалних удружења осигуравајућих друштава.

"ДУНАВ" У ТОП 100 У ЕВРОПИ

КОМПАНИЈА "Дунав осигурање" остварила је у првих девет месеци ове године бруто премију осигурања од 21,86 милијарди динара, што је за око седам одсто више него у истом периоду 2019 - рекла је Ивана Соковић. - У првих девет месеци ове године надмашени су резултати пословања из 2019. године. Ова кућа је рангирана као најбоља српска осигуравајућа кућа са премијом од 242,3 милиона евра у 2019. и заузела је десето место на листи топ 100 осигуравача југоисточне Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)