ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ОДНОСИМА СА ФРАНЦУСКОМ: Без њихове помоћи не бисмо тако брзо напредовали

Танјуг

26. 11. 2020. у 12:32

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ОДНОСИМА СА ФРАНЦУСКОМ: Без њихове помоћи не бисмо тако брзо напредовали

Фото: Принтсцреен/Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић очекује у наредних шест месеци значајнији напредак Србије ка ЕУ, што ће, како је рекао, кроз реформе, које ће наша земља да заврши до краја ове или почетком идуће године, олакшати позицију нашим пријатељима који штите интересе Србије и помажу нам на европском путу.

Вучић је, након потписивања Споразума између Владе Србије и Владе Француске о сарадњи у области спроводења приоритетних пројеката у нашој земљи, казао да су такви пројекти, какве предвиђа овај документ, веома важни за нас.

Указао је да је Србија, уз подршку Француске, успела да покрене радове на београдском аеродрому, и да он неће више личити на мало дотеранији аеродром једног малог града, већ на изузетно уређени аеродром као у најразвијеним земљама.

Без француских улагања то, додаје, не би било могуће.

Вучић је казао да изградња метроа није само начин да се реши саобраћани проблем у Београду, у којем стандард људи стално напредује, па немамо више 0,3 аутомобила по породици, већ два или три.

То је, наглашава, уједно И снага једног града И државе, а захвални смо француским пријатељима што ће уз њихову помоћ и знање моћи да се обави овај заједнички посао уз интересе како за Француски, тако и Србију.

Захвалио се посебно председнику Француске Емануелу Марону који је, како је рекао, увек показивао разумевање за наш народ.

Подсетио је на Макронов, како примећује, историјски говор на Калемегдану, када је француски председник показао праву емоцију према српском народу.

Захвалио се Макрону што разуме српски народ и када не мислимо о свему исто.

- Очекујемо у наредних пола године знацајнији напредак Србије ка ЕУ. Кроз реформе, а рекао сам да ћемо неке да завршимо до краја ове и почетка следеће године, ћемо нашим пријатељима додатно олакшати позицију да штите интересе Србије и помогну нам на европском путу.

Споменик Француској је, према његовим речима, доказ братства које се у најтежим временима доказивало крвљу И оружјем, а тако је било И током Првог светског рата када смо били једни другима подршка.

- Макрон је у свом говору на српском рекао «драги пријатељи Срби сада је на мене ред да кажем у име своје земље да вас Француска вас воли као и ви њу и да дугује вама што сада живимо слободно ». Француска не дугује Србији ништа сем поштовања и љубави коју смо успели да сачувамо услед проблема око нас - рекао је Вучић.

Замолио је француске инвеститоре да размотре додато улагања у Србији.

Подсетио је да ће Србија бити прва у Европи по стопи раста у овој години и да би било невероватно да не будемо међу прве три или четири у наредне три године.

То је, каже, огроман напредак, јер драматичном брзином такав раст мења економске параметре.

- Ово је потврда француско-српског пријатељства И да ћемо убрзано радити на решавању пројеката о којима смо до само говорили, пред неке изборе обећавали, а нисмо спроводили. Време је да их са речи на дела проведемо, како би Србија ишла напред, а не може том брзином ако нема велику Француску подршку.Живела Француска, живела Србија, И наше пријатељство - завршио је Вучић своје обраћање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)