ТРГОВЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ЦРНОГ ПЕТКА: Празник снижења одржава се уз строге мере безбедности због пандемије, најављују се попусти до 75 одсто

Е. Б. ТАЛИЈАН

26. 11. 2020. у 10:00

ТРГОВЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ЦРНОГ ПЕТКА: Празник снижења одржава се уз строге мере безбедности због пандемије, најављују се попусти до 75 одсто

Престонички излози најављују попусте / Фото М. Анђела

ТРГОВЦИ у Србији најављују попусте и до 75 одсто за "црни петак" и надају се већој заради, иако се ове године дан снижења одржава у неповољним, пандемијским околностима.

Највећи попусти су, као и обично, на технику, одећу и обућу. Од ове шопинг грознице не одустаје половина потрошача у нашој земљи, чак 50,9 одсто планира да искористи попусте, показују истраживања. Многи купци, намеравају да 27. новембра, када званично стиже овај празник, потроше новац седећи у својим фотељама и пазарећи у онлајн продавницама, што је и препорука која се уклапа у апеле званичника.

У већини радњи "црни петак" ће трајати три дана, до понедељка, док су поједини ланци прогласили "црни новембар" и имају акције током читавог месеца. Тржни центри најављују снижења од 10 до 75 одсто, али производи су углавном јефтинији од 20 до 40 процената. Данијела Васић, пи-ар менаџер једног познатог шопинг-мола, истиче да је све спремно за тродневну акцију и оцењује да ове године сигурно неће бити као лане.

ЛАЖНА СНИЖЕЊА

НАЦИОНАЛНА организација потрошача Србије саветује купце да одложе одлазак у куповину због погоршане епидемиолошке ситуације или да пазаре онлајн. Ако баш морају да иду у продавницу, обавезно је поштовање прописаних мера.

- Не треба да наседају на лажна снижења - истиче Младен Алфировић из НОПС-а. - Ако је оглашено снижење од 50 одсто и више, онда најмање једна петина робе у продавници мора да буде на том попусту. Честе су жалбе да нема артикала за које је најављена акција. Други начин преваре је да трговци намерно подигну цене неколико дана раније, а онда огласе снижење. Зато би инспектори требало појачано да контролишу трговце.

- Прошле године је била огромна гужва до 23.00 - наводи Васићева за "Новости". - Сада радимо до 18.00 и видљиво је да мање потрошача долази. За "црни петак", као што је и иначе, биће строго поштоване све прописане мере. Ношење маски и одржавање дистанце је обавезно. О томе води рачуна и обезбеђење тржног центра и особље у продајним објектима.

Велики трговински ланци имају различиту понуду, а већина није ову акцију назвала "црним петком", али су одредили посебне попусте током викенда. Неки најављују 2.000 артикала на снижењу до 70 одсто.

- Потрошачи ће моћи да купе лед телевизор, чија је дијагонала 32 инча, за 11.000 динара, или машину за веш, са гаранцијом од пет година, по цени од 20.000 динара - истиче Марко Влаховић, координатор за комуникације у једном познатом ланцу. - У понуди је и усисивач, чија је цена на попусту 5.000 динара.

Поједини трговци су снизили цене тоалетног папира и кућне хемије, односно, свих производа који не спадају у прехрану за 33 одсто.

Познати продавац техничких и електронских уређаја најављује да "црни петак" почиње у среду и траја до краја седмице, као и бројна снижења, али не наводи у ком проценту. Ланци књижара огласили су попусте од 25 одсто на књиге током читавог викенда.

Велики број купаца планира да пазари онлајн и њима се саветује да то чине само у легитимним електронским продавницама, као и да сами укуцају адресу сајта или да је одаберу преко своје букмарк опције, јер је то безбедније него да кликну на линк. Пожељно је и да се користи трака за адресу на прегледачу како би се проверило да ли је веб-сајт који се посећује исправан и безбедан и да ли има ознаку катанца или почиње са HTTPS.

НЕ ХАЈУ ЗА ЗАМКЕ ПРЕВАРАНАТА

ВЕЋИНА потрошача у Србији не планира да смањи трошкове за куповину током "црног петка", упркос економској кризи изазваној пандемијом, показују истраживања. Буџет за ову намену ће "срезати" само 27,4 одсто купаца. Забрињавајући податак је да су грађани који пазаре онлајн, спремна да оставе своје личне податке на мрежи, иако су велике могућности да упадну у замку превараната и постану жртве лажних сајтова који нуде попусте. Овом ризику се у нашој земљи не би изложило само 23,8 одсто испитаника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)