ПОТВРДА УСПЕХА НБС: Гувернерка Табаковић о продаји доларских обвезница Србије

Б. Ца.

25. 11. 2020. у 18:34

ПОТВРДА УСПЕХА НБС: Гувернерка Табаковић о продаји доларских обвезница Србије

Фото: Танјуг

ПОЈЕДИНЕ тврдње последњих дана након емисије доларских еврообвезница Србије да је оваква трансакција могла бити реализована раније, Јоргованка Табаковић, гувернер НБС оповргава.

 Према њеним речима, успех наше земље на међународном тржишту резултат је дугогодишњег настојања носилаца економских политика у нашој земљи да се наслеђене економске неравнотеже успешно отклоне, а Србија доведе до нивоа инвестиционог ранга. Постигнута цена финансирања у евру на период од 10 година, представља потврду свега што је урађено са циљем позитивне економске трансформације у претходним годинама.

- Кредитни рејтинг Републике Србије је пре осам година био за два нивоа нижи него данас, што је указивало на значајно лошију макроекономску слику домаће економије која је наслеђена, а због чега је и сама заштита од валутног ризика била значајно скупља - каже Табаковић. - Креатори економских политика у Србији су у периоду након 2012. године одлучно, координисано и систематски радили на спровођењу економских реформи, које су најпре довеле до успостављања, а затим и очувања макроекономске стабилности у дужем периоду. Усклађен је регулаторни оквир са најбољом праксом, али и закључивање "ИСДА" споразума са финансијским институцијама, као правног основа за реализацију 'хеџинга', односно заштите од девизног ризика.

Како каже, Међународни инвеститори су у претходном периоду небројено пута Србију већ сврстали у земље инвестиционог ранга, односно земље у које је сигурно улагати, тиме што су обвезнице наше земље на секундарном тржишту вредновали у најмању руку идентично као обвезнице земаља са инвестиционим рејтингом, а често вреднујући српске обвезнице и на вишем нивоу.

- Претходно наведено је јуче још једном потврђено, након што је Румунија, земља која већ има рејтинг инвестиционог ранга, реализовала продају еврообвезница у еврима рочности девет година, дакле краће рочности, уз вишу каматну стопу (стопа приноса 1,468 одсто, купонска стопа 1,375 одсто) у односу на цену финансирања у еврима коју је наша држава постигла, емисијом, а затим "хеџингом" (путем свопа) доларских десетогодишњих еврообвезница (1,066 одсто)" - рекла је гувернер Табаковић.

Б. Ца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)