КАКО ЈЕ КОВИД КРИЗА УТИЦАЛА НА СРПСКУ ПРИВРЕДУ: ИТ сектор најбољи, онлајн трговина доживела „бум“

Е.Б.Т.

25. 11. 2020. у 17:01

КАКО ЈЕ КОВИД КРИЗА УТИЦАЛА НА СРПСКУ ПРИВРЕДУ: ИТ сектор најбољи, онлајн трговина доживела „бум“

Фото Depositphotos

КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, али и фирме које су одлучиле да се дигитализију.

То су  предузећа која су почела  своју робу и услуге да продају путем интернета, а посебан „бум“ је доживела достава.  То је рекао секретар Удржења за електронске комуникације и информационо друштво Привредне коморе Србије, Марјан Стојановић, истичући да таква врста трговине постаје уобичајена.

-Достава је прво кренула са  храном, а  затим се проширила и на производе из апотека, тржних центара,  малих продавница до великих трговинских  ланаца – казао је Стојановић. – Таква врста трговине  узима замах и постаје наша свакодневница. Велики број младих који су радили у ресторанима нашло је запослење у достави.  

Ипак, како истиче, сектор који се најбоље снашао у овој кризи јесте ИТ и то у свим областима. Те компаније успеле су да наставе пројекте које су започеле, али су добиле и нове.  

-Наше ИТ компаније у свим областима су веома активне и праве нове производе, освајају нова тржишта, потписују  нове уговоре – наглашава Стојановић. – То је област на коју смо поносни.

Говорећи о прилагођавању осталих грана привреде, он је ситуацију оценио као „шаренолику“, јер зависи од тога у којој мери су фирме прешле на онлајн трговину и да ли су тај облик продаје могле да понуде.  Стојановић додаје да је захтев привреде да електронска трговина постане системски начин куповине и продаје и након ковид кризе.  

-Велика предузећа су се боље снашла у условима кризе, јер су у својој понуди већ имали онлајн продају, али било је и оних који нису успели да испуне захтеве купаца због велике количине наруџбина – рекао је Стојановић. – Предузетници и мале компаније су тек током ковид кризе почели да прелазе на ову врсту трговине, што им је помогло да одрже пословање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)