ШЕСТ ТУНЕЛА И 16 МОСТОВА: Овако ће изгледати прва деоница Aуто-пута мира, од Мерошине до Плочника

З. Р.

25. 11. 2020. у 15:52

ШЕСТ ТУНЕЛА И 16 МОСТОВА: Овако ће изгледати прва деоница Aуто-пута мира, од Мерошине до Плочника

Фото: Архива

ГРАДЊА прве деоница Ауто-пута мира, од Ниша до Плочника, кренуће почетком наредне грађевинске сезоне, најавио је данас министар грађевинарства Томислав Момировић.

Након потписивања уговора са ЕБРД за кредит од 85 милиона евра за прву деонице будућег ауто-пута од Ниша до Мерадара, Момировић је у Влади Србије истакао да је тај пројекат веома изазован за Србију, као и да ће отворити перспекиву и за Србе и за Алабанце.


Изградња ауто-пута почиње од Мерошине код Ниша, а до Плочника је дужине око 32 километара, имаће шест тунела са укупном дужином 2.600 метара и 16 мостова. Тендер за извођача радова биће расписан до краја ове године.

Момировић је захвалио ЕБРД на финансијској помоћи и истакао да је та институција помогла многобројне инфраструктурне пројекте у земљи, а посебно за деоницу Коридора 10 и рехабилитацију саобраћајница.

Регионална директорк ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитаи рекла је да је поносна због потписивања кредитног уговора и што ЕБРД може допринети почетку радова на тако важном пројекту.

Харгитаи је навела да је деоница Ниш-Плочник први део Ауто-пута мира за који каже да је један од кључних пројекта за стварање заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану, али и један кључних пројеката Економског иневстиционог плана ЕУ.

- Не само што смо потписали кредитни уговор него ћемо кренути са радовима. То нам је било свечано обећање према свима у Србији да нећемо поптисати кредитни уговор и онда чекати са почетком радова - рекла је Харгитаи. - Први тендер за радове ће бити објављен већ у децембру, с тим да до средине следеће године крећу и радови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)