ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ АУТОПУТА НИШ-МЕРДАРЕ: Вредност пројекта 225 милиона евра

Novosti online

25. 11. 2020. у 14:30

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ АУТОПУТА НИШ-МЕРДАРЕ: Вредност пројекта 225 милиона евра

Фото: Принтскрин

МИНИСТАР финансија Синиша Мали потписао је данас уговор о кредиту за пројекат изградње аутопута Нис - Мердаре са регионалном директорком ЕБРД-а за Западни Балкан Жужаном Харгитаи, за прву деоницу од Ниша до Плочника.

Радови ће почети наредне године, рекао је Мали након потписивања уговора у Влади Србије.

- Уважени представници медија, данас смо потписали два веома важна споразума за грађане Србије, споразума који су корак ближе реализацији једног од најважнијих инфраструктурних пројеката који нас очекују наредне године, а то је почетак изградње аутопута мира, од Ниша ка Мердарама, она ка Приштини - рекао је министар Мали.

Укупна вредност пројекта је 225 милиона евра - рекао је министар и додао да се овај пројекат уклапа у план "Србија 2025".

Министар Мали је рекао да је овај уговор битан из два разлога. Први, због тога што је он предвиђен тзв. Вашингтонским споразумом потписаним пре само два месеца. Други, због тога што ће значити економски развој региона.

Харгитаи је најавила да ће први тендер за избор извођача бити објављен у децембру.

Кредит је одборен за финансирање изградње прве деонице од Ниша до Плочника у дужини од 33 километара.

Други уговор за имплементацију пројекта потписали су министар грађевине Томислав Момировић, дирекор Коридора Србије Александар Антић и Харгитаи.

Део тзв. Аутопута мира кроз Србију, Ниш - Мердаре, биће дуга 77 километара.

Коридор 10 и нови аутопут ће се повезати код Ниша и омогућити излазак Србије на албанске луке на Јадранском мору и боље повезати 500.000 људи.

Дужина будућег аутопута Ниш - Драч је 383 километара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)