ЦЕНА НЕРЕАЛНА: Мед из Украјине за само 1,15 евра - Савез пчелара упозорава да водите рачуна шта купујете

Ј. Су.

25. 11. 2020. у 11:53

ЦЕНА НЕРЕАЛНА: Мед из Украјине за само 1,15 евра - Савез пчелара упозорава да водите рачуна шта купујете

Илустрација / Фото Depositphotos

СРБИЈА је увезла мед из Украјине по цени од 1,15 евра по килограму, наводе у Савезу пчеларских организација Србије. Име компаније која је увезла мед, по цени која је 2,5 до пет пута мања од тржишне вредности, међутим, нигде се не наводи. У Савезу упозоравају потрошаче да воде рачуна када купују мед.

У СПОС кажу да траже од надлежних да добро провере квалитет овог меда, у нашим и страним лабораторијама, у случају да није исправан.

- Невероватно је да када меда нигде на свету нема због лоше године, он може да се продаје по цени која је 2,5 до пет пута мања од тренутне тржишне вредности - кажу у СПОС. - Јавио нам се пчелар Денис Фадејев из Украјине и рекао да се тамо откупљује мед по цени од 1,4 евра. Тај исти мед се код нас извози по цени од 1,15 евра за килограм. Претпостављамо да је извозник из Украјине неки добар човек који жели да помогне српском народу, па ради са губитком.

Како истичу у Савезу, они немају ништа против увоза меда, али им смета уколико са њим нешто није у реду. Држава, истичу они, до сада никада није слала мед на анализу природности у иностранство. Иначе, СПОС је од недавно отворио Погон, како би пласирао мед пчелара из њиховог удружења. Тај мед има реалне, тржишне цене.

МОЛДАВИЈА

КРАЈЕМ априла у Србију је била увезена велика количина меда из Молдавије. Око 40 тона цветног меда, који је плаћен 2,2 евра по килограму, са свим трошковима. То је знатно јефтиније од домаћег производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)