МАЛИ О БУЏЕТУ: Ово су два стуба буџета за 2021. годину на које се ослања Влада Србије

Танјуг

24. 11. 2020. у 18:36

МАЛИ О БУЏЕТУ: Ово су два стуба буџета за 2021. годину на које се ослања Влада Србије

Фото Танјуг

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас за Танјуг да се Предлог буџета за 2021.годину ослања на два стуба, један је подизање стандарда грађана, а други повећање капиталних инвестиција и достизање пројектованог раста од шест одсто.

Мали је подсетио да је Влада Србије већ усвојила Нацрт буџет на седници и да се Предлог већ налази у скупштинској процедури.

-И поред кризе са ковидом идемо са повећањем пензија од 5,9 одсто од 1. јануара 2021.године, као и са повећањем минималне цене рада од 6,6 одсто и уз то имамо смањење оптерећења на зараде- истакао је Мали и додао да ће се за здравствене раднике од 1. јануара 2021.године плате повећати за пет одсто, а за остале 3,5 одсто, а затим ће од априла бити додатног повећања за још 1,5 одсто.

На тај начин се, каже, повећања и тражња за робом и услугама, чиме се подржава и ниво привредне активности и остварује пројектована стопа раста од шест одсто.

Према његовим речима, капиталне инвестиције у Предлогу буџета за 2021.годину износе 330,6 милијарди динара, што је 5,5 одсто буџета.

“Показало се да што више држава инвестира у јавну инфраструктуру и капиталне инвестиције тиме се више охрабрују и приватни инвеститори да улажу”, рекао је Мали.

Мали је рекао да је у првих десет месеци 2020.године било 1,9 милијарди евра страних инвесриција, што је преко 60 одсто укупних инвестиција у цео регион Западног Балкана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)