МАЛИ У СКУПШТИНИ: Поверење страних инвеститора у Србију и економску политику

Танјуг

24. 11. 2020. у 11:43

МАЛИ У СКУПШТИНИ: Поверење страних инвеститора у Србију и економску политику

Синиша Мали / Фото Танјуг

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија други пут ове године изашла на међународно финансијско тржиште и емитовала обвезницу од 1,2 милијарде долара како би рефинансирала најскупљу обвезницу која је емитована 2011. године.

Мали је у Скупштини Србије истакао да је остварена шест пута већа тражња од понуде и додао да се преко 200 највећих инвеститора на свету јавило да купи обвезницу, наводећи да је то историјски резултат за Србију и њене грађане.

Према његовим речима, обвезница је емитована по стопи од 2,125 одсто, док је стопа обвезнице из 2011.године износила 7,25 одсто.

-То вам говори о поверењу које страни инвеститори имају у Србију и економску полиитку коју водимо, као и најбољи показатељ да стопа раста БДП-а, која ће бити најбоља у Европи ове године, показује свој резултат - истакао је министар.

Мали је објаснио да је Србија могла да уштеди 500 милиона евра и направи, примера ради, пет клиничких центара за тај новац да је обвезница из 2011. године емитована по каматној стопи од 2,125 одсто.

Министар каже да је након хеџовања долара у евре добијена стопа од 1,066 одсто, наводећи да се никада у историји земље није догодила тако ниска каматна стопа.

-Не повећавамо јавни дуг, враћамо кредите и враћамо обвезнице које је неко други узимао пре нас, а које су посебно доспевале у септембру 2021.године и смањујемо трошак нашег јавног дуга. Врло сам поносан на то - поручио је Мали.

Министар је истакао да је Србија јуче урадила праву ствар која је потврдила исправност економске политике, наводећи да то потврђују међународно финансијско тржиште, Лондонска берза и међународни инвеститори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)