МИХАЈЛОВИЋКА СА МУРАТОВИМ: Разговор о измени међудржавног гасног споразума са Русијом

Танјуг

23. 11. 2020. у 15:41

ИЗМЕНЕ међудржавног споразума са Русијом, који истиче следеће године, а чиме је и формирано предузеће "Југоросгас", била је главна тема данашњег састанка министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић са представницима те фирме.

МИХАЈЛОВИЋКА СА МУРАТОВИМ: Разговор о измени међудржавног гасног споразума са Русијом

Фото Н. Фифић

Како је саопштено из Министарства, изменама споразума из 1996. године требало би да се реши питање сертификације ћерке-фирме „Југоросгаса“ - „Југоросгас-транспорта“ као независног оператора транспорта гаса у Србији, чиме ће се решити дугодишњи наслеђени проблем у овој области.

Агенција за енергетику половином прошле године одузела је сертификат овој фирми који је издат условно 2017. године с обзиром на то да у међувремену нису испуњени услови из Закона о енергетици који је усклађен са директивама ЕУ у области енергетике.

Рад на изменама споразума требало да би да укључи и иницијативу за наставак изградње мреже гасовода на југу Србије изградњом гасне интерконекције са Македонијом, наводи се у саопштењу.

Министарка је нагласила да је гасни сектор важан и за енергетску безбедност Србије, као и за развој енергетског сектора.

Посебно је истакла значај подршке амбасаде Руске Федерације на пројектима изградње транспортне и енергетске инфраструктуре.

Генерални директор „Југоросгаса“ Алексеј Муратов рекао је да је ова компанија у потпуности отворена за сарадњу са Министарством и спремна на заједнички рад на бољем и ефикаснијем решавању свих питања, саопштило је Министарство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)