МОГУЋА НОВА ПОСКУПЉЕЊА УЉА: Србија по потрошњи у врху Европе

Новости онлине

21. 11. 2020. у 19:02

МОГУЋА НОВА ПОСКУПЉЕЊА УЉА: Србија по потрошњи у врху Европе

Новости

ИНДУСТРИЈА уља два пута је у кратком периоду достављала трговцима нове ценовнике, па је за кратак период оно значајно поскупело.

 Разлог је скок цена сунцокрета због светске несташице и велика тражња за овом уљарицом, објашњавају аграрни аналитичари.

Флаша зејтина познатих домаћих фабрика у радњама великих трговинских ланаца у четвртак је коштала од 147 до 157 динара, што дуго није виђено на рафовима, јер је цена овог стратешког производа у Србији дужи период стагнирала. Уз то, неизвесно је и да ли ће се цена сунцокретовог уља ту зауставити или можемо очекивати и нова поскупљења.

Ове године лошији род имали су многи велики произвођачи попут Бугарске, Румуније, Молдавије, Украјине. Из тог разлога домаћи произвођачи су добро прошли јер је сунцокрет 2019. плаћан 31 динара по килограму, а ове је ишао од 32 до 38 динара на крају жетве када се сазнало за сушу у Украјини и Русији. Претпоставка је да су уљаре сировину плаћале у просеку 37 динара, што је на крају довело до поскупљења јестивог уља.

- Раније, пре много година знало се да произвођачи производе сунцокрет за уљаре и оне су практично формирале цену. У последњих пет година на нашем тржишту подједнако послују извозници и уљаре. Они се сада такмиче ко ће доћи до робе и 'побеђује' онај ко више плати. То иде у прилог произвођачима, а да ли их задовољава или не то је друго питање. Свакако та цена је равна оној на међународном тржишту, а она је ове године порасла због несташице - каже Вукосав Саковић, директор Удружења Жита Србије.

Новости

Према његовим речима, наша земља производи релативно мало сунцокрета, око 700.000 тона, а тржиште сунцокрета практично ради само месец и по дана. На пресеку године у октобру уљаре формирају цене на основу цене набавке сировине, која чини око 80 одсто удела у укупним трошковима.

На питање да ли је ово коначна цена уља за ову сезону или нас чекају нова изненађења, Саковић каже да није и да "произвођачи имају разлога и за поскупљења и за појефтињења, у зависности од тога шта ће се даље дешавати".

- У овој години ће се дешавати поскупљења. Уљаре нису задужене за социјалну политику. Обезбеђују профит онда када им међународно тржиште то дозволи. Када би спустили цену, онда би неко купио њихово уље и извезао на друга тржишта. Ако би је подигли, онда би опет тај неко купио у Италији, Мађарској и другде, увезао и њих гушио са ниском ценом - каже он.

Произвођачи једноставно, истиче, морају да прате међународно тржиште и да се тако понашају. Према његовом мишљењу, дефинитивно је сигурно да ћемо имати скупље уље него прошле године, али нема одговора на питање докле ће то трајати.

По потрошњи уља Србија је у врху Европе, а најмање 97 одсто уља продатог у нашим радњама је сунцокретово.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)