ИНТЕНЗИВИРА СЕ САРАДЊА ДВЕ ЗЕМЉЕ У ИНДУСТРИЈИ: Српска министарка привреде се састала са амбасадором Републике Белорусије

Е. Б. Т.

19. 11. 2020. у 16:20

ИНТЕНЗИВИРА СЕ САРАДЊА ДВЕ ЗЕМЉЕ У ИНДУСТРИЈИ: Српска министарка привреде се састала са амбасадором Републике Белорусије

Фото Министарство привреде

СРБИЈА и Белорусија имају добре економске односе, а очекује се да у наредном периоду буду и додатно унапређени, оцењено је на данашњем састанку министарке привреде Анђелке Атанасковић и амбасадора Републике Белорусије Валерија Бриљова.

Саговорници су том приликом истакли могућност интензивирања сарадње у различитим секторима индустрије као што је прехрамбена, текстилна, производња машина и опрема, прерада нафте и сл.

Атанасковић и Бриљов су се сложили да Србија и Белорусија имају изузетне политичке односе и да очекују да у наредном периоду добри економски односи буду додатно унапређени.

- Свакако томе треба да послужи и следеће заседање Међувладине комисије за трговинску економску сарадњу које је због пандемије короноавируса одложено и чије се одржавање очекује наредне године - истакла је Атанасковић.

Министарка се посебно осврнула на своја ранија позитивна искуства у пословању са белоруским партнерима и у том смислу указала да постоје значајне могућности за јачање сарадње кроз оснивање заједничких предузећа у областима од обостраног интереса.

Амбасадор Бриљов је указао да, према белоруским подацима, спољнотрговинска размена износи око 230 милиона евра и да верује да би она могла да се попне на изнад 300 милиона. Издвојио је успешно пословање компанија из Белорусије као што су "Белаз" и "МАЗ" на тржишту Србије и сарадњу са српским компанијама, међу којима је и заједничка производња трактора "Агропанонкее из Новог Сада и "МТЗ" из Минска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)