"ПРЕДЛОЖИЋУ КО ТРЕБА ДА БУДЕ СМЕЊЕН": Михајловић најављује промене на челу "Србијагаса" и повезаних предузећа

E.B.T.

19. 11. 2020. у 15:24

ПРЕДЛОЖИЋУ КО ТРЕБА ДА БУДЕ СМЕЊЕН: Михајловић најављује промене на челу Србијагаса и повезаних предузећа

Танјуг

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да ће у наредном периоду инсистирати на структурним променама у "Србијагасу" и повезаним предузећима, као и да дође промена кадрова на челу тих компанија.

Она је на панелу на представљању "Беле књиге" у Београду рекла да то нема везе ни са политичким партијама, нити са личним односима, већ само тиме шта хоћемо од гасне привреде у будућности. Навела је да свако одступање од економске политике владе од стране тих предузећа оставља директно последице и проблеме на економију целе земље. У гасном сектору, како истиче, није било никаквих реформи и реструктурирања у последњих шест, седам година.

- Србијагас треба да буде реформисан да би донео профит, а прича о личним сукобима је заклањање иза проблема - рекла је министарка. - Пројекти касне и овако како Србијагас сада ради, то не доноси профит који би требало да донесе.

Пословање мора бити, како каже, транспаретно и делатности у "Србијагасу" морају да буду одвојене, односно да пословање "Србијагаса" није усклађено са Законом о јавним предузећима.

- Србијагас такође има 13 повезаних предузећа и некада не може да се дође до информације, а камоли документације - указала је Михајловић. - Навела је пример да би предузеће "Транспортгас" требало да буде издвојено јер обавља делатност транспорта.

Србија не може, указала је, да отвори поглавље 15 јер то предузеће није издвојен из "Србијагаса" и зато што се касни са акционим планом за спровођење реструктурирања.

-Имамо ситуацију да је група људи заузела важан део гасног сектора и због тога трпимо сви - нагласила је Михајловић. - Ако желимо напредак у области гасне привреде таква ситуација мора да се промени. Гасна привреда треба да доноси новац Србији, а не појединцима. Предложићу који кадрови не би требало више да буду на челу неких предузећа, а да ли ће то влада усвојити видећемо, а надам се да хоће. Који људи ће бити предложени, како наводи, то је ствар кадровске политике владе, ја то нећу предлагати.

Министарка је казала да енергетски и рударски сеетор треба да буде једнако развијен као неки други најразвијенији сектори у земљи, али и у другим државама, а да томе нисмо ни близу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)