МАЛИ И ШИБ РАЗГОВАРАЛИ О ПРОЈЕКТИМА: Немачке компаније и у условима пандемије остају посвећене улагању у Србију

Танјуг

18. 11. 2020. у 16:18

МАЛИ И ШИБ РАЗГОВАРАЛИ О ПРОЈЕКТИМА: Немачке компаније и у условима пандемије остају посвећене улагању у Србију

Фото: Инстаграм/mali_sinisa

ЗАЈЕДНИЧКИ пројекти и улагања немачких компанија у Србију били су тема разговора министра финансија Синише Малог са амбасадором Немачке у Београду Томасом Шибом, саопштило је данас Министарство.

Саопштено је да се разговорало о секцији Трансбалканског коридора од Обреновца до Бајине Баште, пројекту енергетске ефикасности у јавним објектима и обновљим изворима енергије у сектору грејања и програму водоснабдевања и пречишћавања отпадних вода у општинама средње величине.

Сва три изузетно важна пројекта за Србију предвиђена су буџетом за 2021. годину а тренутно су у фази преговора, навело је министарство.

Саговорници су се сложили да економија након пандемије корона вируса треба да се трансформише тако да буде одржива, и да је зато важно улагати у тзв. „зелену економију".

Констатовано је да су део такве економије поменути заједнички пројекти које Немачка развојна банка спроводи са Републиком Србијом.

Мали се захвалио амбасадору на подршци коју Немачка пружа Србији, како у виду заједничких пројеката, тако и у виду улагања немачких компанија.

Он је рекао и да је Србија апсолутно спремна да се прилагоди новим околоностима, како улагањем у одрживу економију, тако и даљим улагањима у дигитализацију.

Амбасадор Шиб је навео да су инвеститори из Немачке који раде у Србији задржали оптимизам, као и да нико од њих није отказао своје инвестиције, већ да су евентуално неке инвестиције померене.

Додао је и да је охрабрујуће што све више немачких инвеститора долази у Србију.

Мали је истакао да ће се наредне године у буџету наћи рекордна издвајања за капиталне пројекте што ће утицати на привлачење страних инвестиција, као и да ће више новца бити издвојено за подстицаје страним инвеститорима да долазе у Србију.

Амбасадор је навео да је за 20 година привредне сарадње Србије и Немачке у Србију уложено око две милијарде евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)