"ДИНА" ЗА ПОЛОВИНУ "ПОРАСЛА" : Национална дебитна картица све више у употреби у трансакцијама у Србији и бележи стални раст

Б. Царановић

18. 11. 2020. у 13:49

ЗА првих девет месеци ове године остварено је 73,5 милиона трансакција националном "дина" картицом.

ДИНА ЗА ПОЛОВИНУ ПОРАСЛА : Национална дебитна картица све више у употреби у трансакцијама у Србији и бележи стални раст

Фото Ж. Кнежевић

Према податку Народне банке Србије, то је раст од 51 одсто у односу на исти период претходне године. Плаћањем "дином" остварен је промет од 308,3 милијарде динара, уз раст од 85 одсто у односу на претходну годину.

Како статистика централне банке показује, све више грађана користи домаћу картицу, па је тренутно издато 4,1 милион "дина" картица. Увођење производа који су замена за чекове у неколико великих банака, као и значајан раст промета на интернету, сматрају да су допринели да се "дина" картица чешће употребљава.

Фото В. Н.

У Народној банци Србије наглашавају податак да више од 97 одсто трансакција житељи наше земље обаве у трговинама у Србији, па је нелогично да се за њих користе интернационални картични системи уместо националних. Додају да се на тај начин знатна новчана средства беспотребно одливају из наше земље. Трговцима се кажу највише исплати домаћа картица, јер имају најниже трошкове приликом плаћања "дина" картицом.

- Осим тога, плаћање на рате дебитном "дина" картицом има све предности плаћања чековима, али је знатно брже и једноставније, нема чекања на каси, исписивања чекова, као ни ограничења потрошње по чеку. Број рата корисник одређује сам при куповини - кажу у НБС.

- Да би грађани искористили могућност плаћања на рате, потребно је само да се на продајном месту које пружа ову услугу, приликом сваке куповине, определе за број рата. Ова картица основана је због смањења готовине у новчаној маси, пружања грађанима и трговцима трошковно ефикаснoг картичног производа и сузбијања сиве економије.

КИНЕСКА КАРТИЦА

ДО краја првог квартала 2021. године, на DinaCard прихватној мрежи моћи ће да се користи картица кинеског националног картичног система UnionPay. У току наредне године почеће издавање заједничке DinaCard-UnionPay картице. Ова картица се, кажу у НБС, већ прима на више од 500 банкомата у Србији, док се тренутно спроводи тестирање и сертификација и осталих банака како би се омогућило прихватање кинеске картице у њиховој прихватној мрежи. Ова картица може се користити у 179 држава и територија широм света.

Најчешће замерке на "дина" картицу су се односиле на њену безбедност, јер је израђена са магнетном траком, а не са чипом, тешкоће у плаћању преко интернета, као и та да са њом није могућа куповина у иностранству.

- Иако је "дина" картица намењена доминантно за домаћу употребу, успостављањем сарадње са америчким картичним системом Discover Financial Services и кинеским националним картичним системом UnionPay International, НБС издаје и интернационалне "дина" картице које се могу користити и у иностранству - кажу у НБС.

- У зависности од својe пословнe политикe, банке одлучују да ли ће их издавати. Тренутно је плаћање "дином" омогућено у више од 600 интернет-продавница у Србији, а трошкови за процесирање трансакција овом картицом на интернету су знатно нижи од осталих картичних система.

DinaCard-Discover картице тренутно нуде само Комерцијална банка, Банка Поштанска штедионица и МТС банке.

УЗОР биле најразвијене земље

"ДИНА" картица је креирана по узору на националне картице највећих европских земаља, попут Немачке, Француске, Данске, Норвешке, у којима из економски рационалних разлога грађани доминантно користе управо националне картице - кажу у НБС. - У свету је интензиван и све учесталији тренд развоја националних картичних система, а разлог су увек знатно ниже накнаде за све учеснике у односу на интернационалне картичне системе.

Као погодност "дине", НБС истиче сервис "Подигни динаре", који корисницима омогућава да приликом плаћања на продајним местима подигну и готов новац, као и да овом картицом непосредно на шалтерима Управе за трезор Министарства финансија могуће без провизије измирити обавезе по основу пореза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)