НАСТАВЉА СЕ САГА ЗОРАНЕ И ДИРЕКТОРА Михајловићева: Дукић ради мимо закона. Није насео на Бајатовићеву "видео-сачекушу"

Ј. Су.

17. 11. 2020. у 08:30

НАСТАВЉА СЕ САГА ЗОРАНЕ И ДИРЕКТОРА Михајловићева: Дукић ради мимо закона. Није насео на Бајатовићеву видео-сачекушу

Фото: Министарство одбране

ПОСТОЈИ велики труд појединаца да се од Министарства енергетике сакрије пословање "Транспортгаса", будући да се директор овог предузећа Стеван Дукић, није јуче појавио на састанку у Влади Србије на који је био јавно позван.

Ово је изјавила министарка енергетике Зорана Михајловић, непосредно после неодржаног састанка у Влади Србије, са јавно позваним и прозваним директором Дукићем.

КАСНЕ

"ГАСТРАНС" је основан како би се реализовао стратешки важан пројекат, заједнички пројекат Србије и Русије, изградња деонице "Турског тока" кроз Србију, од границе са Бугарском до границе са Мађарском, рекла је Михајловићева.

- На том пројекту, нажалост, одређени радови касне у односу на динамику и то управо на оним пословима који су обавеза "Србијагаса" - нагласила је ресорна министарка.

Иначе, на ред за "решетање" и преслишавање Дукић је дошао одмах после избацивања са састанка директора "Србијагаса" Душана Бајатовића. Наиме, када се Бајатовић на разговору са Михајловићевом појавио без својих сарадника, видно револтирана министарка му је у "видео-сачекуши" рекла да се удаљи са састанка. Постројавање у државнм гасним компанијама почело је одмах по доласку нове-старе министарке енергетике. Да ли је Дукић свесно избегао овакав начин комуникације са министарком само можемо да нагађамо.

- Жао ми је што се директор "Транспортгаса" није појавио ни на једном састанку на који је био позван, јер је то била прилика да се разјасне многе ствари у вези с пословањем овог предузећа - истакла је Михајловићева. - "Транспортгас", као ћерка фирма "Србијагаса", није ускладио своје пословање са Законом о јавним предузећима, нити је изабрао директора у складу са тим законом. То значи и да директор предузећа Стеван Дукић потписује акте "Транспортгаса", иако није изабран у складу са законском процедуром.

Питање је, међутим, како су надлежи до сада дозвољавали да Дукић буде директор, уколико његов избор није био у складу са процедурама и законима. И ко је то знао, а није то спречио и обелоданио. Поготово се намеће питање, како то да су од неколико десетина јавних предузећа, којима руководе вршиоци дужности, проблем само енергетски?

Како је министарка Михајловић рекла, можда Дукић мисли да недоласком на састанак може још неко време да сачува своју позицију и да избегне одговоре на питања о пословању ове фирме.

СА КИНЕЗИМА И У РУДАРСТВУ

МИНИСТАРКА енергетике Зорана Михајловић, разговарала је јуче са генералним директором кинеске компаније "Шандонг" Џанг Ђанчаом, о могућностима сарадње у области инфраструктурних пројеката у овој области.

- Верујем да има простора да сарађујемо и у енергетици и рударству - казала је Михајловићева. - Министарство припрема књигу пројеката и волели бисмо да успешне компаније каква је "Шандонг" буду наши партнери и у овом сектору.

Директор "Шандонга" поручио је Михајловићевој да су они спремни да се укључе у сектор енергетике, као и да ту могу да остваре успешну сарадњу.

- Без обзира на непоштовање Владе и Министарства које је показао, ниједан директор предузећа није изнад државе која га је основала, па ни директор "Транспортгаса" - рекла је Михајловићева. - Грађани треба да знају да постоји цена његовог ћутања и неодазивања на позиве из Владе и ресорног министарства.

Оно што највише изненађује јесте тврдња министарке Михајловић, да уз плату коју прима као директор "Транспортгаса", Дукићу на рачун леже још један лични доходак, виши од 5.000 евра, из још једне ћерке фирме "Србијагаса".

Министарка Михајловић је истакла да је реч о фирми "Гастранс", која је инвеститор за изградњу деонице гасовода "Турски ток" кроз Србију, а коју је основало предузеће "Саут стрим Сербија", основано у Швајцарској, у којем је 51 одсто капитала власништво руског "Гаспрома", а 49 одсто "Србијагаса".

Без обзира на реалну ситуацију у сектору рударства и енергетике, за грађане Србије је сигурно прихватљивије да се министарка и директори важних предузећа у овом сектору не прегањају преко медија. Да се не прави ријалити?! Пожељније би било да седну, договоре се, посвађају се, али да грађанима обезбеде - довољно енергената, смањење загађења, угодан амбијент за живот, а нашој држави, зараду...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)