ИНТЕРВЈУ Анђелка Атанасковић: Српска привреда неће поклекнути пред ковидом 19

Софија Бабовић

16. 11. 2020. у 12:00

ИНТЕРВЈУ Анђелка Атанасковић: Српска привреда неће поклекнути пред ковидом 19

Фото Министарство привреде

СВИ економски показатељи говоре да је Србија на добром путу. Није случајно што је само пре неколико дана Међународни монетарни фонд уврстио Србију у ред земаља са економским растом којој предвиђа већу отпорност у тренутној глобалној кризи, него другим европским земљама.

Подсећам да претходних година нисмо спавали, већ смо се бавили реформама и консолидацијом јавних финансија.

Овако, за "Новости", у свом првом интервјуу медијима од ступања на дужност министра приведе, говори Анђелка Атанасковић. На питање о јачању српске привреде у тренутку када пандемија вируса корона цео свет гура у рецесију, одговара да је управо захваљујући тим храбрим реформским потезима и значајним променама инвестиционог оквира, Србија данас у економском, политичком и сваком другом смислу стабилна земља са међународним кредибилитетом која је у овим тешким временима могла себи да приушти свеобухватан и конкретан, ефективан пакет мера који је дао резултате:

- Успели смо да максимално помогнемо привреди, сачували смо производне капацитете, а стопа незапослености је на историјски најнижем нивоу. Међутим, једно је јасно. Сада још снажније морамо да наставимо да чувамо и водимо рачуна о нашој економији, уз поштовање свих епидемиолошких мера, јер су нам животи грађана најважнији. Привреда мора да функционише и да се развија упркос тешкоћама изазваним пандемијом ковида 19. Живот не може стати. И то видим као изазов.

СТРАНАЦ ЗБУЊЕН ПРЕД ЖЕНОМ

о Да ли је било неких (не)очекиваних, занимљивих ситуација током досадашње каријере којих се радо сећате?

- Сами сте констатовали да сам прва директорка једне наменске индустрије, жена у мушком свету. То је често доводило до комичних ситуација. Тако је било и приликом једног потписивања уговора у иностранству. Све је било спремно за потписивање, само смо чекали другу страну да дође. Ушао је човек који је збуњено по сали почео да тражи особу са којом ће потписати уговор. Пришла сам му и објаснила да сам ја та особа. И данас се слатко насмејем његовој збуњености што испред себе види жену.

о Да ли сте одраније познавали неке од колега у новој влади? Са некима сте извесно и сарађивали као директорка ППТ "Наменске".

- Као генерални директор једног таквог гиганта као што је "Прва петолетка" имала сам срећу да упознам многобројне успешне, паметне, креативне, вредне људе, међу којима су и министри у Влади Србије. И то ме радује, јер морам истаћи да је наша сарадња увек била плодотворна. Верујем да ћемо, сада као колеге у Влади, наставити истим путем, јер чека нас заједничка борба у остваривању амбициозних, јасно дефинисаних циљева, међу којима је свакако даље економско јачање земље.

о Да ли мислите да практично орочен мандат може бити нека врста ограничења у постизању напретка у ресорима у наредном периоду?

- Влада Србије пред собом има јасно постављене циљеве и од мојих колега и мене се очекује да свакодневно будемо посвећени њиховом остваривању. То је једино важно. Пред нама су изазовна времена и зато морамо да радимо још више, да дамо свој максимум за добробит привреде и животног стандарда грађана. Нова влада, као што је рекла премијерка Ана Брнабић, јесте влада политичког и економског континуитета, а ја ћу дати све од себе како бисмо наставили са остваривањем добрих резултата.

Фото Министарство привреде

о ППТ "Наменска" била је губиташ када сте дошли на њено чело. Како сте успели да је подигнете на ноге и створите стабилно и успешно предузеће? Да ли се може исти рецепт применити и у случају посрнулих српских гиганата?

- Поносна сам што смо преданим радом свих запослених и домаћинским пословањем и вођењем фабрике успели да направимо једно од најбољих предузећа у читавој одбрамбеној индустрији. Захваљујући помоћи државе у набављању нових машина, али и паметним улагањем, поставили смо "Прву петолетку" на стабилне ноге. Такође сам поносна што смо успели да побољшамо услове рада и обезбедимо већу заштиту запослених, али и што је доста тога урађено на заштити животне средине. Све је то допринело повећању обима посла и плата запослених, па самим тим и животног стандарда. Верујем да су права улагања, домаћинско трошење новца и добар менаџмент кључ успеха сваког предузећа.

о Како сте конципирали рад у вашем ресору? На чему ћете инсистирати - индустријализација, или нешто друго?

- Министарство привреде наставиће да ради на даљем развоју и модернизацији Србије као инвестиционе локације. Наставићемо са активном политиком привлачења здравих домаћих и страних инвестиција, а фокус ћемо посебно ставити на довођење што већег броја високотехнолошких компанија. Као министарка привреде радићу и на томе да се повећа укупна продуктивност наших фирми. Наравно, не смемо заборавити ни подршку почетницима у пословању, сектору малих и средњих предузећа и предузетништву, која ће бити још снажнија.

о Имамо ли довољно потенцијала да се више ослонимо на домаће снаге, него на стране инвестиције?

- Не треба одвајати домаће и стране инвеститоре јер имају апсолутно иста права. Међутим, оно што је важно истаћи јесте да управо страни инвеститори доносе позитивну пословну праксу, уносе нови квалитет у српску привреду и обавезују домаће привреднике који се налазе у ланцу добављача да буду квалитетнији и подигну стандарде. Нове инвестиције у Србији покренуле су читаве ланце домаћих добављача и произвођача, омогућиле уношење нових технологија, као и запошљавање.

Фото Министарство привреде

о Вест о постављењу за министра тешко су прихватили радници ППТ "Наменске", у погонима је било и суза. Како је изгледао ваш последњи дан у предузећу?

- Дете сам "Наменске". Каријеру сам започела у тада Основној организацији удруженог рада - "Наменска производња", из које је настало садашње Привредно друштво за производњу наменских производа ППТ-"Наменска" АД. Прошла сам пут од сектора технологије до генералног директора и на том путу упознала не само драге колеге већ, слободно могу рећи, пријатеље за читав живот. Током година делили смо и добро и зло и зато је растанак био тежак. Поручујем им да је наша фабрика остала у добрим рукама, а да ће моја врата увек да им буду отворена.

о Како су вести о избору примили у вашој породици?

- Позив да будем део Владе Републике Србије за мене и моју породицу је велика част. То је позив који се не одбија, али који обавезује. Бити члан Владе је велика одговорност, а ја сам спремна да се ухватим укоштац са свим изазовима који стоје преда мном. Оно што свакако могу да обећам је да ћу радити предано и вредно како бисмо наставили са остваривањем добрих економских резултата.

о Како сте усклађивали професионалне и породичне обавезе? Колико је тешко бити успешна директорка и успешна мајка и бака?

- Можда јесте фраза, али све је лако када се добро организујеш. Наравно, од пресудног значаја је подршка породице, а ја сам је увек имала. Имали су разумевање за све моје пословне обавезе и били уз мене као осланац и главни покретач за нове победе. Знате за српску пословицу: "У сложну породицу срећа сама од себе долази." То је тачно. Породица ми много значи и без ње не бих данас била на овом месту пуна елена и жеље да дам свој допринос.

о Били сте једна од првих жена машинских инжењера, прва директорка наменске индустрије, успели сте у "мушком" свету". Шта бисте могли да поручите младим женама?

- Моја порука је да не одустају од својих снова. Нека се боре за своју будућност и не подлежу стереотипима. Није лако бити жена у свету у коме доминирају мушкарци, али је важно да верују у себе, да верују да су способне да у животу остваре све што пожеле. Један од мојих циљева ће свакако бити и да охрабрим што више жена, посебно младих, да се отисну у предузетничке воде и започну сопствени бизнис упркос предрасудама које, чини ми се, у нашем друштву још нису потпуно искорењене. Међутим, морамо признати да се ствари мењају. Иако имамо још посла како бисмо унапредили положај жена у нашем друштву, много тога је урађено. Не можемо занемарити чињеницу да су у претходним годинама жене водиле неке од најважнијих институција у земљи. И данас на челу извршне власти имате жену. Жене чине и готово 50 одсто нове владе. На месту гувернера Народне банке Србије је жена. То само показује да предан и напоран рад не познаје пол.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)