ВЕЋЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ ЗА ДВА МИЛИОНА ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Сада се тачно зна ко ће добити колико повећање

Ј. Ж. С.

14. 11. 2020. у 08:28

ВЕЋЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ ЗА ДВА МИЛИОНА ГРАЂАНА СРБИЈЕ: Сада се тачно зна ко ће добити колико повећање

Новости

ОД 1. јануара коверте медицинских радника биће дебље за још пет одсто, а сви остали запослени у јавном сектору могу да очекују повећање од 3,5 процената, најавио је председник Србије Александар Вучић.

Он је нагласио да ће се од Нове године, и у условима пандемије и светске економске кризе, ићи ка повећању плата свим запосленима у здравству за пет одсто. Сви остали у јавном сектору од јануара ће добити по 3,5 одсто веће плате, које ће од првог априла додатно расти и достићи ниво повећања од укупно пет одсто.


- За повећање ће бити добијена сагласност ММФ, и то неће бити разбацивање, нити бацање новца, односно неће угрозити стопу јавног дуга, већ ће све бити под апсолутном контролом - рекао је председник.


Вучић је указао да ако је сада просечна зарада 510 евра, то повећање ће бити у износу од око 27 евра, што је више од 3.100 динара.


- Ово је изванредан успех, на велику радост људима као што су полицајци, војници, социјални радници, запослени у јавној управи, рудари... То је огроман успех с обзиром на то да је могуће повећавати плате у околностима велике рецесије - истакао је председник.
Према његовом мишљењу, све је могуће пошто су грађани веровали у тешке реформе, иако су, због актуелне ситуације, мање радили, те тај новац објективно није зарађен, али је зарађен одговорношћу у претходним годинама.

ЛАНЕ НАЈВИШЕ СЕСТРАМА

У НОВЕМБРУ 2019. године зараде у јавном сектору су повећане од осам до 15 одсто. Највећи раст добиле су медицинске сестре и техничари - 15 процената, док су лекари и запослени у науци и култури добили по 10 одсто. Повишица од девет процената стигла је за просвету, запослене у правосуђу, као и раднике у установама социјалне заштите и припаднике безбедносних служби и снага. У државној управи добили су увеђање од осам одсто. У јеку пандемије вируса корона плате свим здравственим радницима држава је поново повећала у априлу ове године за 10 процената.

- Надам се да ће и приватни сектор имати снаге да то не само прати, већ буде испред - указао је Вучић.


Министар финансија Синиша Мали наглашава да Србија одолева великим економским последицама кризе, због чега је поред повећања пензија и минималне зараде од 1. јануара, планирано и повећање плата у јавном сектору.


- Поред наставка улагања у здравство, као и никад већег издвајања за капиталне пројекте, бринемо, можда и једини у Европи, о побољшању животног стандарда грађана - рекао је Мали.


Он је нагласио да ће, осим повећања, здравствени радници до краја следеће недеље добити и једнократну помоћ од 10.000 динара, за шта је издвојено око 12 милиона евра.


- Пакетом економских мера који смо спровели избегли смо драматичан пад привредне активности, раст незапослености, очували производне капацитете привреде, одржали животни стандард и обезбедили ликвидност - рекао је министар.

Фото: Принтскин

 


Просечна плата у јавном сектору у јулу ове године износила је 68.144 динара, с тим што су коверте у администрацији биле нешто дебље - 69.940, у образовању и култури ниже - 64.050, док су запослени у здравству и социјалној заштити примили 66.356 динара.

Јавна предузећа су, као и годинама уназад, била много изнад осталих по примањима и код њих је јулски просек био 81.107, док су локалне самоуправе на дну лествице са 59.663 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)