ПИШУ ТУЖБЕ ЗБОГ ЕКСКУРЗИЈА: Родитељи страхују да ће им пропасти новац који су већ уплатили за ђачка путовања својих малишана

Љ. БЕГЕНИШИЋ

13. 11. 2020. у 16:02

ЗА две кћерке, које иду у други и четврти разред основне школе, уплатио сам готово 40.000 динара за одлазак на рекреативну наставу. Старија је требало да иде на Златар, а млађа на Златибор. Због епидемије деца нису отпутовала, али новац није враћен.

ПИШУ ТУЖБЕ ЗБОГ ЕКСКУРЗИЈА: Родитељи страхују да ће им пропасти новац који су већ уплатили за ђачка путовања својих малишана

Фото Беоинфо

Ово нам је рекао М. С. отац двеју девојчица које похађају ОШ "Светозар Марковић" у Београду. Каже и да, када су родитељи питали управу школе шта ће бити са новцем, речено им је да може бити враћен али уз велике компликације, док је друга могућност да буде "пренет" у наредну годину, односно када одласци на рекреативну наставу почну да се реализују.

У сличној ситуацији налазе се бројни родитељи који су уплаћивали новац за путовања своје деце која нису реализована, али нико им се није обратио и појаснио шта ће бити с тим средствима. Многи страхују да ће им новац пропасти.

Правници кажу да родитељи, када утврде где се новац налази - на рачуну школе, агенције или хотела - могу да се обрате опоменом пред тужбу за повраћај новца, а потом да надлежном суду туже оног ко им тај новац дугује.

- Влада је, на иницијативу Министарства за туризам донела Уредбу о понуди заменског путовања за туристичко путовање које није реализовано због вируса корона. Та уредба не решава проблем одласка на рекреативну наставу и екскурзију и једина алтернатива је судски спор за повраћај новца. Права потрошача, у овом случају путника, регулише члан 137 Закона о облигационим односима, а закон је изнад уредбе - појашњава нам једна адвокатица.

Наша саговорница истиче да је уредбом дефинисано и да се новац може вратити до краја 2021, али то не обавезује родитеље да чекају до тада.

У ОШ "Скадарлија" родитељима је понуђено управо то: да чекају да им се врати новац крајем 2021. или 2022, а понуђена им је и могућност да се он искористи првом следећом приликом.

- Већина родитеља се определила за то да се новац искористи првом следећом приликом - каже нам С. Р, мајка једне девојчице.

У неким школама које су новац држале на свом рачуну - он је враћен.

- Паре смо добили назад још у јуну - каже нам мајка двоје ђака који иду у ОШ "Дринка Павловић".

Исто је било и у школи "Душко Радовић".

- Почетком септембра смо новац добили назад - каже Д. С. отац ученика првог разреда средње школе који је прошле године завршио ОШ "Душко Радовић". - Добили смо поруку да проверимо колико смо новца уплатили и након тога средства су нам враћена.

Истовремено, ако су средства на рачуну туристичке агенције или га је она пребацила на рачун хотела, родитељи ће га тешко вратити у свој џеп.

- Агенције немају средства, као ни хотели којима су оне већ платиле - поручио је недавно Александар Сеничић, директор ЈУТА.

ПУТОВАЊА САМО У БЕЗБЕДНИМ УСЛОВИМА

ШКОЛАМА смо упутили дописе у којима им је сугерисано да планирају путовања у пролеће 2021. године, односно када се за њихову реализацију стекну у потпуности безбедни услови - кажу саговорници "Новости" из Министарства. - Када је реч о екскурзијама и настави у природи, које у претходној школској години нису реализоване због епидемије, важно је имати у виду да уговоре склапају школе, те да су тим уговорима и регулисана међусобна права и обавезе школе и организатора екскурзије, односно агенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)