ОПОРАВАК БИЗНИСА ДОГОДИНЕ: Анкета "1.000 предузећа" показала да су фирме остале отпорне и током кризе

Б. ЦАРАНОВИЋ

13. 11. 2020. у 13:00

ПОЛОВИНА привредника у Србији, који су се нашли у деветом годишњем истраживању УСАИД Пројекта сарадње за економски развој, забележила је пад прихода и нето добити у последњих годину дана.

ОПОРАВАК БИЗНИСА ДОГОДИНЕ: Анкета 1.000 предузећа показала да су фирме остале отпорне и током кризе

Новости

Према овој анализи "1.000 предузећа" фирме у Србији ипак су показале "жилавост" и отпорност на кризу, пошто три четвртине њих није променило број запослених, а чак 12 одсто је повећало број радника.

Да је кризе изазвана пандемијом вируса корона снажно утицала на српску економију, вероватно није изненађење, али закључак је да је пандемија знатно убрзала дигитализацију привреде.

- Пандемија је довела до бољег разумевања значаја електронске трговине - податак је из анкете. - Многе компаније су препознале шансу да "онлајн" путем дођу до корисника својих услуга. Више од 80 одсто фирми које имају интернет продавницу верује да је продаја путем интернета једнако важна, чак и важнија од традиционалне продаје.

Половина привредника процењује да може да се опорави до годину дана, док власници малих фирми процењују да ће њихов опоравак трајати знатно дуже, јер су више погођени.

Истраживање је потврдило да је и даље велики проблем домаће привреде недостатак одговарајућег финансирања, за чак 69 одсто испитаника. Око 70 одсто би желело да инвестира, а толико је имало проблема са улагањем.

- Удар пандемије показао је важност дигиталне писмености, а управо је развој тих вештина наш приоритет - изјавила је Татјана Матић, министарка трговине. - Са УСАИД-ом припремамо водич за пословање у електронској трговини, намењен свим фирмама које желе да започну електронско пословање и понуду пласирају на интернет.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, истакао је значај регионалног повезивања економије, које би омогућило Србији једнак третман на европском тржишту као и чланицама ЕУ, када су испуњени сви услови и стандарди.

Према речима Драгане Станојевић, директорке УСАИД Пројекта сарадње за економски развој, недостатак адекватних извора финансирања и недовољно познавање финансијског менаџмента утичу на конкурентност домаћих компанија, посебно малих предузећа у последњих десет година.

СВАКА ЧЕТВРТА ФИРМА ИЗВОЗИ

УЗОРАК предузећа у истраживању представља српску привреду по регионима, величини и сектору делатности. У анкети је учествовало 95 одсто микро и малих предузећа, три одсто средњих и два одсто великих компанија. Свега 12 одсто фирми има више од 20 запослених, а 54 одсто има само једног менаџера. Свака четврта компанија је извозник. Око 14 одсто фирми не може да процени кад ће се опоравити од кризе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)